Operațiunea are loc în România și Germania și vizează destructurarea unei rețele transeuropene de traficanți de migranți.
Zeci de percheziții au loc în cele două țări pentru destructurarea unei grupări ce aducea transfugi din Orientul Mijlociu și îi călăuzea până în Germania.
Mai mulți suspecți au fost deja ridicați de procurorii DIICOT și duși la audieri – transmite corespondentul Europa FM, Dan Turcu.
Simultan, în această diminieață, procurorii DIICOT Timiș, ofițeri de la brigada de combatere a criminalității organizate și ofițeri BKA ( Bundeskriminal Amt) din Germania au descins la locuințele suspecților din cele 2 țări dar și la mai multe pensiuni din Timișoara.
Anchetatorii susțin că, în 2017, prin filiera care acționa pe relația Turcia, Bulgaria, Serbia, România, Ungaria, Austria și Germania au fost transportate mai multe grupuri de transfugi.
Rețeaua era foarte bine organizată, pe diverse paliere de racolare, îndrumare, cazare și transport.
Membrii grupării foloseau diverse metode pentru a nu fi depistați: dispositive tehnice, aplicații mobile greu de monitorizat, GPS-uri și mașini înmatriculate în alte țări.
Când se pregătea un transport, liderii din Serbia și România stabileau dată și ora transferului pe fâșia verde, prin aplicațiile online după care era adus un mijloc de transport pentru preluarea grupului de transfugi.
Fiecare dintre segmentele naționale ale rețelei era coordonată de un lider zonal, un cetățean arab, contactele între ei fiind doar prin intermediul aplicațiilor online.
Pentru a ajunge în vestul Europei, migranții plăteau între 4000 și 5000 de euro de persoană.
Când ajungeau în Timișoara, migranții erau cazați la diferite pensiuni din oraș unde nu li se cereau documente, iar dacă erau prinși de polițiști, cereau azil în România.
Pentru că cererile de azil se judecau luni întregi, membrii grupării organizau transportul migranților, peste graniță, în Ungaria și de acolo mai departe, spre Germania.