Data de 29 noiembrie nu a fost aleasă la întâmplare: marchează adoptarea de către ONU în 1947 a planului de împărţire a Palestinei între un stat evreu şi un stat arab.
Palestina ar urma să obțină un nou statut internaţional, de stat observator la ONU.
La ora 22.00, ora României, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas era așteptat în fața Adunării generale a ONU pentru a supune votului o rezoluție în acest sens .
Prin document se mai cere reluarea negocierilor cu Israelul, înghețate de 2 ani. Palestinienii se pot baza pe o majoritate simplă în rândul celor 193 de state membre ale ONU.
Israelul și Statele Unite vor vota împotrivă. Cele două state se tem de faptul că palestinienii se vor putea alătura,de-acum, Curţii Penale Internaţionale şi vor putea depune o plângere împotriva Israelului.
Israelul şi Statele Unite au ameninţat deja cu sancţiuni. Congresul american ar putea să refuze să aloce aproximativ 200 de milioane de dolari, fonduri promise ca ajutoare palestinienilor. Israelul ar putea să blocheze taxele pe care le percepe în contul Autorităţii Palestiniene, să reducă numărul de permise de muncă sau să abroge Acordurile de Pace.
Dar, negociatorul palestinian Hanan Ashrawi spune că nimeni nu mai poate descuraja acum autoritățile de la Ramallah (AUDIO).
În schimb, Liga Arabă a promis palestinienilor un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari pe lună.
Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, aproximativ 12 sunt de acord cu recunoașterea Palestinei ca stat, între care Franţa, Spania şi Austria. Însă Londra şi Berlinul ar urma să se abţină. Rusia s-a declarat pentru, la fel ca Turcia şi Elveţia.