Omenirea se confrută cu o „spirală de autodistrugere”, avertizează Organizația Națiunilor Unite. Se înregistrează peste 500 de dezastre naturale pe an, iar numărul acestora este în creștere. Iar schimbările climatice sunt provocate, în special, de acțiunile oamenilor, arată cel mai recent raport pe probleme de climă publicat de ONU.
Secetă severă, temperaturi extreme, inudații și deșertificare accentuată. Până în 2030, vom ajunge la o medie de aproximativ 1,5 dezastre naturale pe zi, iar milioane de vieți vor fi puse în pericol, spune Mami Muzutori – reprezentantă specială a secretariatului general pentru reducerea riscului de dezastre.
Oficial ONU: Numărul dezastrelor este de aşteptat să crească la 560 pe an
„Între 350 şi 500 de dezastre la scară medie şi mare au avut loc în fiecare an, în cursul ultimelor două decenii. Numărul dezastrelor este de aşteptat să crească la 560 pe an, adică unul și jumătate pe zi, până în 2030 (comparativ cu 400 în 2015. Costul acestora s-a ridicat, în medie, la aproximativ 170 de miliarde de dolari pe an în decursul ultimului deceniu”, spune oficialul ONU.
Calamitățile afectează în special țările sărace, care pierd aproximativ 1% din Produsul Intern Brut din cauza catastrofelor. Cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific. Mami Mizutori preciziează, totuși, că „autodistrugerea” mai poate fi evitată.
Oficial ONU: Trebuie ca țările să investească timp și resurse pentru evitarea dezastrelor
„Dezastrele pot fi evitate, însă doar dacă ţările investesc timpul şi resursele necesare pentru înţelegerea şi reducerea riscurilor. Ignorând în mod deliberat riscurile, lumea îşi finanţează propria distrugere”, a mai spus oficialul ONU.
Sursa foto: Shutterstock