În jur de 14 milioane de persoane rămân, în medie, fără locuinţe în fiecare an în urma dezastrelor naturale precum inundaţii sau furtuni, potrivit unui nou studiu dat publicităţii de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Riscul de dislocare creşte proporţional cu populaţia.
Impactul încălzirii globale devine mai sever, se precizează în raportul dat publicităţii de Biroul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, realizat în colaborare cu Centrul pentru Monitorizare a dislocărilor din Geneva.
Cutremurele, valurile tsunami, inundaţiile şi ciclonii tropicali sunt principalele dezastre care forţează oamenii să îşi părărească locuinţele, în special în ţările din zona asiatică, unde trăieşte 60% din populaţia globului.
Raportul, apărut cu ocazia zilei internaţionale pentru reducerea dezastrelor, marcată în fiecare an pe 13 octombrie, nu include şi numărul celor evacuaţi înaintea producerii dezastrului sau cei strămutaţi din cauza secetei sau a creşterii nivelului mării.
Rusia şi Statele Unite figurează printre statele în care fenomenele naturale extreme ar putea lăsă un număr mare de persoane fără locuinţe, dacă nu se iau măsuri pentru managementul riscului la dezastre.