Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a concluzionat că jurnalista americană de origine palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă în Cisiordania, la 11 mai, de focuri trase de armată israeliană.
Ancheta a exclus, totuși, o crimă intenționată, relatează AFP.
“Toate informațiile pe care le-am adunat – inclusiv de la armata israeliană și de la procurorul general palestinian – coroborează faptul că focurile de armă care au ucis-o pe Abu Akleh și l-au rănit pe colegul ei Ali Sammoudi au provenit de la forțele de securitate israeliene și nu de la focuri de armă întâmplătoare ale unor palestinieni înarmați, așa cum au susținut inițial autoritățile israeliene”, a declarat Ravina Shamdasani, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat.
“Nu am găsit nicio informație care să sugereze că ar fi existat vreo activitate a palestinienilor înarmați în apropierea jurnaliștilor”, a adăugat aceasta, constatând că este “profund îngrijorător faptul că autoritățile israeliene nu au deschis o anchetă judiciară”. “Nu a fost emis niciun avertisment și că nu au avut loc împușcături în acel moment și în acel loc”, a mai spus Ravina Shamdasani, potrivit căreia jurnaliștii purtau echipamente de protecție clar marcate.
Armata israeliană a reacționat rapid, respingând versiunea ONU. Ministrul Apărării, Benny Gantz, a denunțat o anchetă “nefondată”.
Shireen Abu Akleh era corespondent al televiziunii Al Jazeera. Jurnalista purta o vestă antiglonț pe care era scris cuvântul “press” și o cască de protecție când a fost împușcată în cap, chiar sub nivelul căștii.
Potrivit procurorului palestinian, glonțul a fost unul de 5,56 mm tras dintr-o pușcă semiautomată Ruger Mini-14.
Potrivit ONU, de la începutul anului 2022, forțele de securitate israeliene au ucis 58 de palestinieni în Cisiordania, inclusiv 13 copii.