Confidenţialitate

ONU: În anul 2020 vor fi numeroase episoade de vreme extremă

Deceniul trecut s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din istorie, a anunțat Organizația Națiunilor Unite, avertizând că în anul 2020 trebuie să ne așteptăm la numeroase episoade de vreme extremă și nu numai.

Organizația Meteorologică Mondială, care și-a bazat constatările pe analiza principalelor date internaționale, a anunțat că a confirmat și datele transmise săptămâna trecută de agenția de monitorizare climatică a Uniunii Europene, care arată că anul trecut a fost cel de-al doilea cel mai călduros an din istorie, după 2016.

“Anul 2020 a început de unde a plecat 2019 – cu condiții meteorologice cu impact ridicat și evenimente legate de climă”, a declarat șeful OMM, Petteri Taalas, într-o declarație, referindu-se în special la devastatoarele incendii din Australia.

“Din păcate, trebuie să ne așteptăm la condiții de vreme extremă pe tot parcursul anului 2020 și în deceniile următoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră care rețin căldura în atmosferă”, a precizat acesta.

Agenția ONU a anunțat, de asemenea, că temperaturile medii globale din ultimii cinci ani (2015-2019) și 10 ani (2010-2019) au fost cele mai mari înregistrate vreodată.

“Din anii 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decât precedentul”, a transmis agenția ONU într-un comunicat, avertizând că “se preconizează că această tendință va continua”.

Organizația Națiunilor Unite a mai anunțat că emisiile de gaze cu efect de seră create de om trebuie să scadă cu 7,6 la sută în fiecare an până în 2030, pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 C – pentru care țările mai ambițioase s-au angajat în cadrul acordului climatic de la Paris.

Taalas spune că, de când au început înregistrările moderne în 1850, temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1,1 grade Celsius și a avertizat asupra încălzirii semnificative în viitor.

“Pe calea actuală a emisiilor de dioxid de carbon, ne îndreptăm către o creștere a temperaturii cu 3 până la 5 grade Celsius până la sfârșitul secolului”, a avertizat el.

Oamenii de știință au subliniat necesitatea urgentă de a face mai mult pentru a contracara tendința de încălzire.