Teroarea instituită de Ruși în multe zone din Ucraina: Organizația Națiunilor Unite a publicat, vineri, raportul comisiei speciale de anchetă care a mers în Ucraina pentru a documenta crimele de război.
S-au comis execuții prin decapitare, acte de tortură, s-au decis deportări, au fost violați copii și bătrâne. Sunt doar câteva situații din raportul care surprinde o parte din tragediile din Ucraina.
Invadatorii au comis crime de război, este acum poziția oficială a ONU.
Comisia a fost înființată în luna mai pentru a investiga situațiile din mai multe zone. Până acum, s-a concentrat în patru regiuni: Kiev, Harkov, Sumy și Cernihiv.
Investigatorii au vizitat 27 de localități (sate și orașe) și au interogat peste 150 de victime şi martori, a explicat preşedintele acesteia, Erik Mose, în primul raport prezentat verbal în faţa Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, forul care a inițiat această comisie.
A enumerat bombardamentele ruseşti asupra zonelor civile, numeroase execuţii, tortură şi rele tratamente, precum şi violenţă sexuală.
„Am fost frapaţi de numărul mare de execuţii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia investighează în prezent astfel de decese în 16 oraşe şi aşezări. Am primit acuzaţii credibile privind numeroase alte cazuri de execuţii, pe care în prezent le documentăm”, a mai spus șeful comisiei speciale de anchetă ONU.
Corpurile descoperite aveau vizibile de execuţii: victimele aveau mâinile legate la spate, au fost împușcate sau decapitate.
Au fost numeroase acte de tortură în rândul oamenilor ținuți captivi în Ucraina în diverse clădiri. Unele victime au declarat că, după ce au fost reținute în Ucraina, au fost transferate în Rusia şi închise săptămâni în şir în închisori.
„Interlocutorii au descris bătăi, şocuri electrice şi nuditate forţată (…)”, a mai spus șeful comisiei.
După transferul în detenţie în Rusia, unele victime au dispărut.
Anchetatorii ONU spun că au fost comise violuri în rândul copiilor și femeilor în vârstă, cea mai în vârstă victimă cunoscută având 82 de ani. În unele vazuri, rudele erau obligate să asiste la aceste acte.
Foto: Shutterstock