Omenirea are la dispoziție mai puțin de 10 ani pentru a opri transformarea catastrofală a climei din cauza încălzirii globale. Pentru a face asta, națiunile vor trebui să renunțe imediat și drastic la combustibilii fosili, arată un raport întocmit de grupul de experți al ONU privind clima și se dorește a fi “un ghid de supraviețuire”.
Oamenii de știință avertizează că Pământul va depăși probabil un prag critic pentru încălzirea globală în următorul deceniu. Raportul grupului de experți al ONU privind clima estimează că temperaturile medii globale vor crește cu 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale cândva în jurul “primei jumătăți a anilor 2030”, dacă oamenii continuă să ardă cărbune, petrol și gaze naturale.
Oamenii de știință arată că, după atingerea pragului de +1,5 grade Celsius catastrofele climatice vor deveni atât de ample încât oamenii nu se vor putea adapta la schimbări. Valurile de caniculă, foametea și bolile infecțioase vor crește mortalitatea cu câteva milioane pe an, iar elementele de bază ale planetei vor fi modificate fundamental, irevocabil.
“Anii cei mai călduroşi pe care i-am trăit până în prezent, se vor număra printre cei mai răcoroşi ani ai generaţiei viitoare”, spune unul dintre autorii raportului.
Potrivit oamenilor de știință, mai există încă o ultimă șansă de a schimba cursul, dar este nevoie ca țările lumii să elimine treptat cărbunele, petrolul și gazele, care sunt responsabile pentru mai mult de trei sferturi din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Sprijin european de peste 10 milioane de euro pentru fermierii români