Confidenţialitate

ONG-urile ar urma să plătească dacă vor să consteste o autorizație de construire. Proiectul, inițiat de PNL, criticat de societatea civilă | AUDIO

Un proiect de lege inițiat de PNL și susținut de PSD pune organizațiile neguvernamentale să plătească dacă vor să conteste o autorizație de construire. USR acuză că inițiativa legislativă periclitează dreptul societății civile de a se opune rechinilor imobiliari și le cere celor două partide aflate la guvernare să retragă proiectul.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, va cere luni în Biroul Permanent și în Comitetul Liderilor retragerea de pe ordinea de zi a inițiativei legislative PSD și PNL care introduce condiții suplimentare pentru organizațiile nonguvernamentale care vor să acționeze în instanță proiecte de infrastructură, inclusiv achitarea unei sume de bani.

Este vorba despre o garanție de 1% din valoarea investiției pe care o contestă, până la 10.000 euro. Este o lovitură fără precedent la adresa societății civile, acuză Dan Trifu, vicepreședintele organizației Eco-Civica:

„Perioada de atacare a unei autorizații de construire, care se reduce de la 6 luni, un an cât este în prezent, se reduce la 30 de zile sau 60 de zile. Pur și simplu nu ai timp să fii informat. Dacă ai un ONG înființat mai recent de doi ani de zile nu ai mai avea dreptul să mai ataci astfel de acte și documentații urbanistice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inițiatorii proiectului, senatorii Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu Țâgârlaș, susținuți de social-democrații Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Vasile Dîncu sau  Roberta Anastase susțin că vor să limiteze „abuzul de drept” al  ONG-urilor.

În ultimii ani, mai ales în București, în urma acțiunii unor ONG-uri au fost anulate în instanță autorizații de construire și planuri de urbanism emise ilegal și astfel au fost salvate spații verzi sau clădiri de patrimoniu.

Dă câteva exemple Dan Trifu, vicepreședintele organizației Eco-Civica:

„Parcul Tineretului, unde am oprit aceste dezvoltări imobiliare, Modrogan One, chiar și din Parcul IOR unde am avut două rânduri de procese, până la urmă nu s-a construit. Avem multe proiecte în Parcul Grozăvești jumătate din parc voiau să facă turnuri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Doar asociația Eco-Civica are în prezent peste 30 de procese, iar mai mult de trei sferturi sunt pe tema dezvoltărilor ilegale. Avem o activitate extrem de complicată și vor să o complice și mai mult, mai acuză vicepreședintele Dan Trifu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cazul medicilor Tesloianu și Belu: 170 de pacienți ar fi primit stenturi, stimulatoare cardiace și defibrilatoare de la persoane decedate | AUDIO