Timp de două zile, sute de ONG-uri din România își vor exprima votul pentru a-și alege cei 15 reprezentanți în Consiliul Economic și Social (CES). Prin platforma VotONG, aceste alegeri se vor desfășura 100% digital, printr-un proces total transparent.
Un număr de 773 de organizații non-guvernamentale înscrise pe platforma VotONG îți vor putea exprima votul pe 22 și 23 noiembrie.
Organizarea acestor alegeri reprezintă un moment crucial în procesul de autoreglementare a sectorului non-guvernamental, cu efecte pe termen lung în desemnarea transparentă și democratică a reprezentanților săi în structuri naționale de reprezentare.
Fiind un organ consultativ, constituit în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional, format din organizații patronale, sindicale și organizațiile societății civile, avizul Consiliului Economic şi Social este obligatoriu pentru orice proiecte de acte normative iniţiate de Guvern sau Parlament, în domenii de specialitate stabilite prin legea sa de funcționare. Societatea civilă are desemnate 15 locuri în acest organism.
Candidații care au îndeplinit condițiile de eligibilitate și au fost validați de comisia electorală a VotONG:
Organizații academice, profesionale, think-tank
Andrei-Robert Botez – Asociația Frends Pentru Dezvoltare
Cristian Hordilă – Asociația Festivalul de Film Transilvania
Ștefan Teișanu – Asociația Fapte
Organizații cooperatiste, agricole, de dezvoltare rurală
Balogh Martin – Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj
Florentin Bercu – Asociația Laboratorul de Solidaritate
Sevastita Grigorescu – Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești UCECOM
Organizații din domeniul protectiei mediului înconjurător, ecologiei, dezvoltării durabile
Corina Murafa – Fundația Ashoka
Organizații din domeniul sănătate, educație și tineri
Daniela Vișoianu – Federația Coaliția pentru Educație
Dorica Dan – Asociația Prader Willi din România
Horia-Șerban Onița – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România ANOSR
Ioana Grindean – Asociația Step by Step Pentru Educație și Dezvoltare Profesională
Ionuț-Alin Grigore – Federația Forumul Tinerilor din România
Mădălina Sava – Asociația Psihologilor din România
Mihai Dragoș – Federația Consiliul Tineretului din România
Teodor Cristian Blidaru – Societatea Studenților În Medicină din București SSMB
Organizații din domeniul social
Daniela-Doina Bololoi – Asociația Help Autism
Daniela Tontsch – Consiliul Național al Dizabilității din România
Diana Chiriacescu – FONSS Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Georgeta Bucur – Asociația Down Plus București
Organizații pentru protecţia drepturilor omului
Adriana Radu – Asociația SEXUL vs. BARZA
Bogdan Simion – Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil FONPC
Diana Filimon – Asociația “Apulum Forum”
Gelu Duminică – Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”
Comisia electorală este alcătuită din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Academia de Advocacy, Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe), Federația Fundațiilor Comunitare, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj și Asociația Code for Romania (fără drept de vot), Secretariatul General al Guvernului (Președintele Comisiei Electorale, fără drept de vot).
VotONG este una dintre soluțiile digitale realizate pro-bono de voluntarii Code for Romania prin programul Tech for Social Good. Totodată, aceasta este una dintre zecile de aplicații proiectate în Civic Labs, programul prin care Code for Romania generează soluții digitale de impact în 5 domenii-cheie pentru societatea românească: Educație, Sănătate, Mediu, Grupuri Vulnerabile, Participare Civică.
Consiliul Economic şi Social
Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare.
Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative.
Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.