Reunită într-o nouă ședință, joi seara, la Geneva, conducerea Organizației Mondiale a Sănătății a decis să declare noul coronavirus din China drept urgență globală, deoarece focarul continuă să se răspândească în afara statului asiatic, relatează BBC.
Forma agresivă de pneumonie pe care virusul o provoacă a ucis peste 200 de persoane în China, conform celui mai recent bilanț. Numărul cazurilor de infectare a depăşit 10.000. Peste 100 de îmbolnăviri au fost raportate în alte ţări, din Japonia până în Statele Unite, provocând un sentiment anti-chinez, notează Reuters.
“În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent”, a declarat directorul general al OMS, într-o conferință de presă.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că, “în ciuda alertei, nu se impun restricții de călătorie și comerț cu China”.
”Vreau să fiu clar. Această declaraţie nu este un vot de neîncredere dat Chinei. Cea mai mare îngrijorare a noastră este riscul ca virusul să să răspândească în ţări cu sisteme slabe de sănătate”, a mai spus oficialul OMS.
În acest moment, rata mortalității asociate acestui nou coronavirus (2019-nCoV) nu poate fi cunoscută cu exactitate, deoarece nu se știe câți oameni sunt efectiv infectați.
Perioada dintre infectare și debutul primelor simptome este estimată la 2-10 zile. Faptul că estimarea este una preliminară și „inexactă” justifică o monitorizare sau o carantină de 14 zile pentru persoanele expuse la virus.
Pacienții dezvoltă o formă agresivă de pneumonie. În cazul a trei sferturi dintre persoanele decedate, au fost afectați ambii plămâni. Cei mai mulți aveau febră și tuse, iar o treime sufereau de insuficiență respiratorie.
Experți din mai multe state încearcă să producă un vaccin.
Autoritățile chineze au spus că contagiunea a fost posibilă chiar înainte de apariția simptomelor, așa cum se întâmplă și în cazul gripei sezoniere. Potrivit datelor OMS, aceasta din urmă provoacă, anual, între 290.000 și 650.000 de decese în întreaga lume.
În regiunea Hubei, cei 60 de milioane de locuitori sunt aproape blocaţi după suspendarea transporturilor publice.
Mai multe mari companii și-au închis uzinele și birourile.
Pieţele globale au consemnat pierderi, joi, în timp ce yuanul chinez a atins cel mai redus nivel din acest an, iar preţurile petrolului au continuat să scadă.
Virusul a apărut într-o piaţă din oraşul Wuhan, unde erau comercializare ilegal animale sălbatice.