Organizația Mondială a Sănătății se reunește astăzi în ședința comitetului de urgență, pentru a analiza evoluția pandemiei, la 3 luni de la declararea urgențe sanitare internaționale.
Organizația a fost dur criticată, în special de Statele Unite.
Americanii au sistat finanțarea forului internațional, pe care îl acuză că a dat alarma mult prea târziu, în cazul noului coronavirus.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că instituţia pe care o conduce a acţionat “rapid şi decisiv” pentru a avertiza lumea.
Nivelul de alertă a fost decretat din 30 ianuarie, când în afara Chinei existau 82 de cazuri de coronavirus și niciun deces. Organizația stabilea atunci că situația corespunde unei urgențe sanitare de proporții internaționale.
“Este un lucru pe care nu l-am făcut, iar acesta este să renunţăm”, a spus șeful Organizației Mondiale a Sănătății, care a amintit că organizația a instruit 2,3 milioane de angajați din sănătate și a expediat milioane de teste pentru depistarea noului coronavirus.
Disponibilitatea acestor teste reprezintă încă o problemă pentru multe țări, recunosc pe de altă parte oficialii Organizației Mondiale a Sănătății. Ei promit că, în următoarele săptămâni, vor fi expediate mai multe teste, în special către țările sărace, cum ar fi cele din Africa.
În timp ce americanii au ales să nu mai finanțeze Organzația Mondială a Sănătății, în semn de protest față de reacția în cazul pandemiei de coronavirus, în Australia, autoritățile au cerut deschiderea unei anchete independente privind lupta globală împotriva COVID-19 şi modul în care OMS a gestionat criza.
Președintele Franței, Emmnuel Macron a acuzat însă China că a dat alarma mult prea târziu în privința acestui nou virus.