Confidenţialitate

OMS recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri

Scăderea imunizării sporeşte riscul apariţiei de epidemii, avertizează medicii.

În România, rata vaccinării împotriva rujeolei, a oreionului și a rubeolei a scăzut pînă sub 80% în unele zone din țară anul trecut.

E și cazul Bucureștiului, potrivit datelor strînse de Institutul Național de Sănătate Publică. Principalale cauze: aprovizionarea ‘în salturi’ (răspunderea e a Ministerului Sănătății) și refuzul părinților. Campaniile anti-vaccin s-au înmulțit în ultimii ani, ca urmare a activității unor organizații creștine și a unei populare vedete de televiziune. Din aceleași motive s-a redus și numărul minorilor vaccinați împotriva difteriei, tetanosului și hepatitei B.

Șeful Biroului din România al Organizației Mondiale a Sănătății, Victor Olșavsky, a spus că scăderea imunizării duce la epidemii, precum au fost recent cele de rujeolă şi rubeolă, cu consecinţe grave, inclusiv decese printre copii.

Rujeola şi rubeola erau pe cale de a fi eradicate, dar nu s-a reuşit tocmai din cauza refuzului de a vaccina copiii. În prezent sunt două urgenţe majore de sănătate publică: epidemia de ebola şi reapariţia poliomielitei în Asia – există pericolul ca boală să revină şi pe continentul european.

Oamenii trebuie să știe că vaccinurile sunt sigure, salvează vieţi şi că ele previn suferinţe inutile, a mai spus doctorul Olșavsky.