Timp de o lună, o echipă internațională formată din 17 experți chinezi și 17 din alte țări a căutat indicii privind originile noului coronavirus, în Wuhan, orașul din China unde au fost semnalate primele cazuri de infecție cu SARS-CoV-2.
Primele cazuri de îmbolnăvire au fost asociate cu piața Huanan din Wuhan, dar raportul preliminar al Organizației Mondiale a Sănătății, obținut de CNN, arată că e posibil ca piața să nu fi fost sursa inițială a epidemiei.
Conform probelor prelevate, virusul era prezent pe suprafețe, dar nu și la animalele sau alimentele vândute în piață. Cel mai probabil, mulțimile care au circulat în piață au contribuit la răspândirea virusului.
Scenariul cel mai probabil luat în calcul de specialiști este că virusul SARS-CoV-2 a ajuns la om de la un animal infectat, prin intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă.
Liliacul este sursa cea mai probabilă, deoarece s-a dovedit a fi purtător al unui coronavirus similar, dar gazda intermediară rămâne o necunoscută.
Mai puțin probabile sunt varianta transmiterii virusul prin alimente congelate sau refrigerate și cea a scurgerii virusului dintr-un laborator. De altfel, testarea genomică a arătat că virusul nu a fost proiectat într-un laborator, ci transmis natural de animale, la fel ca virusul SARS, Sindromul Acut Respirator Sever, care a infectat 8 mii de oameni la nivel internațional în perioada 2002-2004.
De ce este important să aflăm răspunsul la întrebarea de unde a apărut noul coronavirus?
”În primul rând pentru că oamenii ar vrea să știe de unde a început totul, dar și pentru că trebuie să învățăm să prevenim alte pandemii, pe viitor”, explică jurnaliștii CNN.
Raportul Organizației Mondiale a Sănătății sugerează că e nevoie de verificări suplimentare în ferme, pentru a găsi posibile surse ale virusului. Animale precum nurcile și iepurii sunt susceptibile a transmite virusul, se menționează în raport.
Florentina Mihăiță