Războiul din Ucraina ne expune pe toți locuitorii din această parte a Europei problemelor de sănătate mintală, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății. Nu doar teama de atacuri extinse contribuie la o stare psihică mai proastă ci și inflația cauzată de crizele începute din cauza războiului dar și efectele post Covid.
Diectorul pentru Europa al Organizației Mondiale ale Sănătății, Hans Kluge, a anunțat vineri, că în Europa de Est, 70 de milioane de oameni ar avea simtomele unui long covid.
“Războiul din Ucraina are un impact uriaș asupra stării mintale în această țară dar și în celelalte țări. În plus, vedem tot mai multe efecte ale Covid 19, ale restricțiilor de circulație și ale Covidului de lungă durată asupra sănătății mintale. Ultimele studii arată că până la 70 de milioane de oameni din regiune ar putea fi afectați de efectele de lungă durată ale Covid, ceea ce desigur, are o componentă mentală. În plus, desigur multi oameni sunt afectați de costurile vieții și criza climatică. Elementul cheie este că toată lumea este vulnerabilă, nu doar cei cu predispoziție”.
În Ucraina, războiul a dus în mai multe zone, dar mai ales în estul țării, la penurie de medicamente și servicii medicale.
În plus, susține OMS citând Guvernul Ucrainei, 800.000 de case sunt complet distruse sau avariate, iar familiile care trăiau în ele nu mai au unde locui și unde se încălzi.
Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Habich Jarno, a declarat vineri că și acolo unde ucrainenii ar mai avea posibilitatea de a se trata, pierderea locurilor de muncă și inflația îi pune pe oameni în situația de a nu-și mai permite să se trateze.
„Cea mai mare piedică pe care o au acum ucrainenii în calea accesării serviciilor medicale este costul. Dacă în lunile aprilie sau mai serviciile erau accesibile în toată Ucraina, acum ele mai există în centrul țării și în vest. Dar oamenii nu-și mai permit costurile din cauză că nu mai au poate aceleași venituri, inflația a crescut, sărăcia a crescut.”
Foto: Shutterstock