Comitetul de urgență al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se va reuni azi pentru a evalua dacă variola maimuţei trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică internaţională”. Experţii independenţi vor examina dacă lumea trebuie alertată cu privire la o ameninţare în creștere pentru sănătate. Rezultatele deliberărilor acestora nu sunt aşteptate înainte de vineri. Comitetul ONU pentru variola maimuţei este compus din 12 oameni de ştiinţă.
Deşi boala, care se răspândeşte prin contact fizic, a circulat în Africa de ani de zile, ea a provocat agitaţie la nivel internaţional din cauza focarelor din mai multe ţări în care nu mai fusese semnalată niciodată.
Potrivit responsabililor medicali, focarul pare să fie concentrat în rândul bărbaţilor care au avut relaţii sexuale cu alţi bărbaţi.
Deşi uneori mortală, variola maimuţei este tratabilă. Totuși, majoritatea pacienţilor infestaţi se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.
A fost descoperită în 1958 când au apărut două focare de boală asemănătoare variolei în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare, de unde și numele de „variola maimuțelor”.
Desemnarea unei urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională nu are consecinţe practice – statele sunt îndemnate la o mai mare vigilenţă.
Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății estimează că numărul de cazuri va continua să crească în Europa, Australia și America de Nord.
Sursa foto: Shutterstock