Consumul de alcool în Europa ar putea crește în următorii ani ca urmare a crizei economice de după pandemia de COVID. Este avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății. Cei mai vulnerabili sunt bărbații și persoanele cu venituri reduse.
Consumul de alcool în Europa a scăzut în primul an al pandemiei, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Așa cum era de așteptat, oamenii au băut alcool mai mult acasă decât în baruri și restaurante, așa cum făceau înainte de COVID.
Dar toate acestea ar urma să se schimbe pe măsură ce ne confruntăm cu tot mai multe probleme economice, estimează OMS. În următorii ani, organizația se așteaptă să existe o creștere a consumului de alcool pe continent, în special în rândul bărbaților și a persoanelor cu venituri mici.
De altfel și în timpul pandemiei, scăderea consumului a fost mai mică în rândul celor săraci, care au rămas fără slujbă sau care au probleme emoționale. Iar asta în condițiile în care țările europene rămân cel mai mare consumator de alcool din lume.
Organizația Mondială a Sănătății le recomandă țărilor europene să se concentreze mai mult pe sănătate decât înainte de pandemia de coronavirus.
Suntem într-un moment de cotitură, în care trebuie să ne concentrăm, între altele, pe problemele de sănătate mintală, obezitate în rândul copiilor și ratele mari de infectare HIV, atrage atenția OMS.