Confidenţialitate

„Omagiu lui Liviu Ciulei”, un program de filme documentare consacrate teatrului

Peste fix o săptămână, pe 29 martie, de la ora 19:00, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române din București găzduiește evenimentul „Omagiu lui Liviu Ciulei”, un program de filme documentare consacrate teatrului, în prezența regizorului Costel Safirman (Cornel Cristian).

Amfitrionul serii este criticul, istoricul și profesorul de cinema Titus Vîjeu, iar la eveniment vor participa invitați-surpriză, care vor vorbi despre renumitul regizor de teatru și film Liviu Ciulei.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Care sunt filmele documentare incluse în programul Omagiu lui Liviu Ciulei

REGIA: LIVIU CIULEI
Producție România (TVR), 1979, 60 min.
Regia: Costel Safirman (Cornel Cristian)
Imaginea: Traian Rocșoreanu
Sunetul: Dan Andrei
Montajul: Rodica Apolozan
Un documentar realizat in perioada noiembrie 1978 – ianuarie 1979, în timpul repetițiilor la spectacolul cu piesa „Furtuna” de William Shakespeare pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București.
„Pe tot parcursul filmului, Prospero devine Ciulei, un Ciulei frământat, dar o frământare înconjurată de o mare seninătate, un Ciulei, rareori tensionat, întotdeauna amabil – e «amabilitatea marilor seniori» –, niciodată impunând, totdeauna propunând, explicând (nu perorând), ascultând, ascultând, ascultând, căzând cu actorii la sublime învoieli, contrazicându-i din când în când, cu o imensitate prietenie, luând-o mereu de la cap, pentru o modulație, pentru un bemol, pentru un ritm care trebuie schimbat cu o imperceptibilă fracțiune de secundă.” (Ecaterina Oproiu, „România liberă”, octombrie 1979)
Film distins cu Premiul Special al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe 1979.

ASTĂ SEARĂ SE PLÎNGE LA „DOAMNA CU CAMELII”
Producție România (Sahia Film), 1986, 20 min.
Regia: Costel Safirman (Cornel Cristian)
Imaginea: Sorin Popescu
Sunetul: Radu Zamfirescu, Florin Lozinschi
Montajul: Teodora Apolozan
Portretul cinematografic al unuia dintre cele mai importante ansambluri teatrale bucureștene din anii ’80: Teatrul Mic. Având-o drept ghid pe marea actriță Leopoldina Bălănuță, spectatorul este invitat să participe la repetițiile regizoarei Cătălina Buzoianu pentru noua premieră – „Doamna cu camelii” de Al. Dumas fiul –, să-i cunoască pe actorii din trupă și să asiste la câteva din spectacolele care au făcut faima „teatrului din Sărindar”: „Maestrul si Margareta”, „Richard al III-lea”, „Diavolul și bunul Dumnezeu”, „Mitică Popescu” etc.
„Un film care aduce în discuție ideea de trupă, noțiune ce se subsumează aspirațiilor de cutezanță etică și estetică, ambițiilor de performanță artistică.” (Irina Coroiu, „Cinema”, iunie 1986)