Poliţiştii Secţiei Rurale Osica, din județul Olt, au descoperit, vineri, 9 persoane care petreceau împreună în aer liber.
Agenții s-au autosesizat după ce imagini de la fața locului au ajuns în mediul online, pe o reţea de socializare.
Aplicate pentru nerespectarea stării de urgență, sancțiunile însumează 80.000 de lei.
Cei 9 au vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani.
Ordonanţa militară nr.2/ 2020 interzice adunările de persoane pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
Marcel Vela amintește că, în acest weekend, au fost suplimentate electivele de jandarmi și polițiști care verifică dacă oamenii respectă ordonanțele militare.
“Viaţa ne-a oferit imprevizibilul şi ne-a adus în mijlocul unei pandemii globale. Haideţi să avem un comportament corect. Trebuie să mai rezistăm puţin pentru ca apoi să avem o perspectivă optimistă.
Aş dori să salut colegii mei din MAI care sărbătoresc 1 Mai prin muncă. Încă de la prima oră sunt la datorie şi verifică dacă sunt respectate regulile care sunt menite să ne protejeze. Am suplimentat efectivele din teren pentru a preveni unele riscuri, pentru că vreau să fim cu toţi bine, vreau să ştiu că vom fi sănătoşi”, a spus șeful MAI.
Potrivit lui Raed Arafat, un asemenea comportament prezintă riscuri.
“Pentru unii se pare că relaxarea deja a început. Şi deja a început într-un fel fără absolut nicio limită, adică circulaţia este aproape la fel ca înainte (…). Nu ştiu cum se comportă oamenii la ţară, tot auzim că acolo şi mai puţin se respectă regulile. Am trecut prin nişte sate în care oamenii aveau mască pe faţă. Adică, unii ascultă şi înţeleg situaţia, dar sunt unii care nu înţeleg. Ce spunem noi acum? Noi spunem următorul lucru: da, din 15 mai încercăm să începem relaxarea, gradual, cu adaptarea”, a afirmat șeful DSU la postul Antena 3.
“În acest moment trebuie să respectăm regulile pe care le avem pentru ultimele două săptămâni şi sperăm să fie ultimele. Nu respectăm regulile, s-ar putea să ne trezim că nu sunt ultimele două săptămâni. S-ar putea să impună şi alte restricţii, dacă noi ne trezim cu un număr exploziv de cazuri şi terapiile intensive blocate şi cu bătrânii afectaţi”, a adăugat secretarul de stat.
Şeful DSU a arătat că unele activităţi nu se mai pot relua în forma cunoscută până acum, ci cu adaptări la noua situaţie creată de COVID-19.
“[Observ că] deja nu mai avem răbdare pentru încă două săptămâni să rămânem fără anumite activităţi care poate unele dintre ele ne-ar duce înapoi total. Dacă începem socializarea înapoi, şi insistăm că vrem să mergem la restaurante, vrem să deschidem restaurantele, vrem să facem asta, totul din 15 mai, clar că s-ar putea să scape de sub control treaba. Nimeni nu zice că nu se vor deschide restaurantele, dar nimeni nu zice că se vor deschide din 15 mai. Nimeni nu zice că se vor redeschide cum au fost înainte, vor fi adaptări pentru fiecare lucru. Cinematografele, teatrele s-ar putea să nu se deschidă de la început, să se deschidă mai târziu, când vedem că răspândirea este totuşi sub control”, a explicat Raed Arafat.
„Ai nevoie de măsuri speciale pentru frizerii, pentru cosmetică. Nu poți nelimitat să le ții închise, trebuie să-și reia activitatea, dar sub o formă nouă. Posibil că nu vor avea zonă de așteptare, trebuie să te programezi, te duci direct la programare, știi că ești așteptat. Ai întârziat, vine altul în locul tău, nu stai și aștepți acolo. Te duci și te plimbi pe stradă o jumătate de oră și te întorci, nu stai acolo. Zona de așteptare va deveni una sensibilă, va trebui să nu mai existe temporar. Trebuie să se înțeleagă că ne gândim cu colegii specialiști la acest domeniu, la măsuri punctuale, pe diferite domenii, care trebuie să fie luate ca măsuri compensatorii la măsurile de relaxare”, a spus șeful DSU.
Raed Arafat spune că românii trebuie să se obișnuiască cu gândul că anul acesta vor petrece vacanța în țară.
„Oamenii să își calculeze că vor face vacanța acasă. Adică acasă, în România, nu acasă la ei neapărat, dar în România. Și asta din două motive! Este mult mai ușor să eviți să stai blocat undeva printr-un aeroport și este un sprijin pentru industria noastră, care are nevoie de noi acum, în această perioadă”, a spus secretarul de stat.
„Clar că nu din 1 mai (începe vacanța – n. red), asta este clar! Cei care și-au calculat – că am citit pe Facebook – că mergem la mare pe 1 mai, mergem și facem totul de 1 mai, cum făceam până acum, asta cu siguranță, nu se întâmplă. După 15 mai se vom anunța măsurile și se va ști aproximativ pe unde țintim relaxarea unor măsuri pe partea turistică, dar acum e prea devreme. Eu pot să spun acum că totul e bine și din 15 mai totul va fi bine, iar în 15 mai să spuneți ”, a insistat Raed Arafat.
Întrebat unde va petrece el vacanța, Arafat a spus că nu a mai avut concediu din 2004, „dar asta nu înseamnă că nu îi înțeleg pe cei care și-au programat vacanțele”.
„Unii au nunți. Chiar ne întreabă și nu putem să le dăm răspuns. Dacă scăderea este menținută și la vară vedem că e ok, că situația este cum au spus mulți, că scade semnificativ, atunci avem curajul să spunem că anumite evenimente pot să înceapă să se desfășoare. Dacă nu, mai trebuie să așteptăm. E un an total atipic”, a conchis Raed Arafat.