Confidenţialitate

Olanda organizează astăzi scrutinul pentru alegerile europarlamentare | AUDIO

Până duminică inclusiv cetăţenii din ţările membre ale Uniunii Europene vor merge la urne pentru a alege 720 de politicieni în Parlamentul European. Timp de patru zile, în 27 de ţări sunt aşteptaţi la vot aproximativ 373 de milioane de europeni. Legea electorală a blocului comunitar prevede că alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Olanda organizează astăzi scrutinul pentru alegerile europene.

Va fi urmată de Irlanda, unde votul are loc vineri, 7 iunie, şi de Malta şi Slovacia, unde se votează sâmbăta aceasta.

În Cehia, urnele vor fi deschise vineri şi sâmbătă, în timp ce în italienii votează sâmbătă şi duminică.

Statele baltice – Lituania, Estonia și Letonia – au început votul anticipat în primele zile ale acestei săptămâni.

Principala zi a alegerilor va fi însă 9 iunie, când europenii din celelalte state membre ale blocului comunitar, inclusiv românii, vor merge la vot.

Mai mult de două treimi din electoratul Uniunii Europene este aşteptat la urne

Vârsta de vot este stabilită de legislaţia naţională. În majoritatea statelor membre se votează începând de la 18 ani. Excepţie fac Grecia (aici pot vota și tinerii de 17 ani) şi Austria, Belgia, Germania şi Malta (unde votul începe la 16 ani).

Duminică seara, pe 9 iunie, se vor publica rezultate provizorii în toate ţările, chiar şi în cele în care votul s-a desfăşurat în zilele anterioare.

Imaginea clară a învingătorilor nu se va forma înaintea dimineţii de 10 iunie, când Uniunea Europeană își va putea contura o idee despre posibilele majorităţi, în urma votului pentru cei 720 de europarlamentari nou aleşi.

Doar partidele care reușesc să obțină cel puțin 5% dintre voturi ajung în Parlamentul European.

La fiecare 5 ani, sunt aleşi cei peste 700 de membri ai Parlamentului European. Ei îi reprezintă pe cei aproape 450 de milioane de europeni. După alegeri, europarlamentarii alcătuiesc grupuri politice, în funcţie de principiile comune.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ce înseamnă OCDE, de ce este importantă această organizație pentru România și când am putea adera la ea? Luca Niculescu explică | VIDEO