Trei suspecți au fost arestați de poliția olandeză, miercuri, în ancheta jurnalistului împușcat în plină stradă la Amsterdam.
Investigatorii cred că unul dintre indivizi este cel care a tras înspre Peter R. de Vries, spitalizat în stare gravă după atac.
Poliția nu a oferit un eventual motiv al gestului.
Martorii au auzit mai multe focuri de armă şi l-au găsit pe Peter R. de Vries zăcând pe caldarâm, rănit fiind în zona capului.
“Este o zi sumbră, nu doar pentru persoanele apropiate lui Peter R. de Vries, ci şi pentru libertatea presei”, a declarat Ferdinand Grapperhaus, ministru olandez al Justiției. “Vrem ca în Ţările de Jos jurnaliştii să poată desfăşura cu toată libertatea orice anchetă ce trebuie desfăşurată. Această libertate a fost grav afectată în seara aceasta”, a adăugat el.
“Jurnaliştii din Uniunea Europeană trebuie să poată ancheta asupra criminalităţii şi corupţiei fără a se teme pentru securitatea lor”, a transmis reprezentantul Comitetului european pentru protecţia jurnaliştilor, o asociaţie de apărare a libertăţii presei cu sediul în SUA. Autorităţile olandeze trebuie să ancheteze “rapid şi minuţios” atacul asupra lui Peter R.de Vries, pentru a “determina dacă el era vizat din cauza activităţii sale profesionale” şi “a se asigura că atacatorul şi cei care l-au comandat vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat Tom Gibson într-un comunicat.
“Atacul contra lui Peter R. de Vries este şocant şi de neconceput, acesta este un atac împotriva unui jurnalist curajos şi în consecinţă un atac împotriva libertăţii presei, care este esenţială pentru democraţia noastră şi statul nostru de drept”, a declarat premierul Mark Rutte în timpul unei conferinţe de presă la Haga.
Peter R. de Vries, în vârstă de 64 de ani, jurnalist şi prezentator de televiziune, este o personalitate cunoscută în Ţările de Jos pentru rolul său în mai multe anchete asupra infracţiunilor de criminalitate. El a apărut în mod regulat în calitate de purtător de cuvânt al victimelor sau în cercul apropiat al unor martori-cheie. Peter R. de Vries a primit mai multe ameninţări cu moartea de-a lungul carierei sale.
Cel mai recent clasament mondial privind libertatea presei realizat de Reporteri fără Frontiere plasează Olanda pe locul 6 dintre cele 180 de ţări, în urma Norvegiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Costa Ricăi.