Ministrul justiției, Robert Cazanciuc, le recomanda, anul trecut, magistraților să nu se mulțumească doar să-i trimită după gratii pe cei care încalcă legea, ci să le confiște toți banii obținuți din infracțiuni.
‘
Numai că procentul de recuperare a acestor sume de bani a înregistrat o scădere accentuată, în ultimii ani. În 2013, de exemplu, au fost confiscate bunuri în valoare de 7,6 milioane de lei, deși se pusese sechestru pe bunuri de peste 400 de milioane. S-a ajuns aici, deoarece competențele de management al bunurilor sechestrate sunt împărțite între mai multe autorități, fără o coordonare eficientă. De recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni se ocupă în prezent, fie ANAF, fie oficiul special creat în subordinea Ministerului Justiției.
‘
De acum înainte, aceste atribuții vor fi preluate de Oficiul Naţional de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate, structură ce va primi avizul din partea guvernului până la sfârșitul lunii martie – reiese dintr-un document obținut de Mediafax.
‘
Anul trecut, procurorii DNA au pus sechestru pe bunuri de 150 de milioane de euro. Acestea vor ajunge în patrimoniul statutului, numai după ce vor fi date sentințe definitive.
‘