În scandalul legat de cum se vor folosi testele de salivă în școli, ministerul Sănătății vine azi cu noi precizări. Testele au fost solicitate de Ministerul Educației, drept urmare este îndreptățit și să decidă cum vor fi utilizate. În plus, utilizarea lor acasă, așa cum a propus ministrul Educației, nu este exlusă de legislație, dar decizia trebuie să fie luată tot de ministerul Educației. Un ping pong continuu.
În prima sa recomandare despre utilizarea testelor de salivă, Ministerul Sănătății cerea ca acestea să se facă la școală, lunea și joia în fiecare săptămână, de către personalul medical al unității școlare sau un personal desemnat care urma să fie instruit de DSP. Dar, atât sindicatele din domeniu cât și ministrul Sănătății, Sorin Câmpeanu, cer ca aceste teste să fie făcute acasă, de părinți, mai ales în contextul în care nu toate școlile au cabinete medicale iar profesorii sau educatorii se tem să facă aceste teste.
Acum, Ministerul Sănătății reamintește că testele de salivă au fost cerute de către Ministerul Educației încă din luna februarie, lună în care s-a solicitat și o instrucțiune de utilizare a acestora. Testele rapide non invazive sunt ușor de utilizat, au transmis specialiștii.
„Aceste teste de salivă, se tot vorbește despre ele, atât sunt de dramatizate încât pare că ar trebui să facă chirurgie pe cord deschis profesorii, când era foarte simplu să invite la televiziuni niște elevi din clasa a I să-și facă singuri testele să vadă și părinții lor, de fapt, cât este de simplu să faci un test cu salivă. Deci toată această dramatizare cu cadre sanitare mi se pare absolut ridicolă când peste tot în lume elevii se testează singuri”, a explicat Octavian Jurma.
Testele rapide non-invazive nu au ajuns încă în școli și nici nu există o dată concretă de la care vor putea fi utilizate. Ele au fost solicitate de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, după ce s-a constatat o reticență a părinților de a aproba efectuarea unui test rapid antigen în cazul unei suspiciuni de infectare cu SARS-CoV-2.
„Testarea, paradoxal, devine și mai importantă în perioada în care scad cazurile. Pentru că atunci când avem zeci de mii de cazuri pe zi, testele nu fac decât să confirme o realitate evidentă. Însă când numărul de cazuri este scăzut, testele ne ajută să depistăm timpuriu cazurile de oameni care sunt infectați și pot răspândi boala astfel încât să-i și tratăm devreme și, în același timp, să-i izolăm selectiv astfel încât să nu răspândească boala”, a adăugat Octavian Jurma.
Ministerul Sănătății mai spune că testele de salivă pot fi făcute acasă de către părinți, dar decizia trebuie luată de Ministerul Educației care mai trebuie și să stabilească fluxurile pentru preluarea și predarea lor dar și corectitudinea raportării. În cazul unui rezultat pozitiv, testul de salivă trebuie dublat de un test rapid antigen sau un test PCR.
Cei doi miniștri, ai sănătății și ai educației, urmează să se întâlnească în perioada următoare pentru a stabili întreaga procedură de utilizare și procesare a testelor de salivă.
Sursa foto: Unsplash / Steve Nomax
Citește și: Peste 3.500 de cazuri noi de COVID și 350 de decese în ultimele 24 de ore