Cercetătorul Octavian Jurma acuză autoritățile că modifică rapoartele tehnice în care apar secvențierile cazurilor de coronavirus . Este vorba de raportările privind noile variante ale coronavirusului care circulă în România – altele decât tulpina Delta – în special Delta Plus. Institutul Național pentru Sănătate Publică răspunde pentru Europa FM că nu e vorba de o modificare, ci doar de o actualizare a datelor.
Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că este important ca autoritățile să fie transparente. Dacă știm din vreme ce variante ale virusului circulă, putem lua măsuri la timp, spune Octavian Jurma.
„Din păcate, vedem că în România transparența este zero. Constatăm cu stupefacție că INSP a corectat raportul pe baza căruia s-a obținut această informație care a trebuit solicitată de presă. Dacă nu solicitau, noi nu aflam acest lucru, iar acum a fost eliminat graficul acela în care se prevedea că 20% din variantele care circulă în România nu sunt varianta Delta obișnuită, sunt variante care pot fi grupate în această zonă Delta Plus. Este îngrijorător că în aceste rapoarte tehnice se intervine. Însă ele anunță, exact cum au anunțat și varianta Delta, din timp. Însă, această atitudine că dacă nu știu, nu trebuie să iau măsuri este o atitudine de struț foarte periculoasă. Noi niciodată nu o să știm real decât după și cam asta a fost și atitudinea <<Hai să ajungem acolo și mai vedem ce se întâmplă. Acum oricum a trecut, de ce să mai facem>>”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma pentru Europa FM.
Potrivit lui Octavian Jurma, aproape un sfert dintre variantele care circulă acum sunt altele decât varianta Delta clasic și sunt numite generic Delta Plus și sunt mai contagioase. Așa că, spune el, e important să știm.
„Suntem cumva aproape ca la debutul pandemiei cu tulpină ancestrală Wuhan, însă pornim de la o tulpină de aproape patru ori mai infecțioasă, deci nivelul de la care plecăm pentru etapa următoare a pandemiei este mult mai înalt. Însă, mai toate variantele care sunt în circulație sunt variante Delta, însă cele care produc interes sunt generic numite Delta Plus. Una dintre ele, această AY42 care se pare că este cu 10% mai infecțioasă decât tulpina Delta ancestrală, să-i spunem așa, este într-o creștere în circulație”, a mai explicat Octavian Jurma pentru Europa FM.
Într-un răspuns pentru Europa FM, Institutul Național pentru Sănătate Publică spune că nu e vorba de o modificare, ci doar de o actualizare a datelor. În plus, precizează că Delta Plus este o subtulpină a variantei Delta și datele sunt transmise de către laboratoare către INSP împreună cu cele privind alte subtulpini Delta, ca total, fără a fi evidențiate separat.
Această subtulpină – spune INSP – nu este o variantă de îngrijorare, ci doar o variantă de interes, și de aceea nu se raportează separat.
Citește și: Peste 17.000 de persoane vaccinate cu prima doză de vaccin anti-COVID în ultimele 24 de ore