Confidenţialitate

Ce înseamnă OCDE, de ce este importantă această organizație pentru România și când am putea adera la ea? Luca Niculescu explică | VIDEO

Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și coordonator național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara. Ce reprezintă OCDE – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – pentru structura europeană și pentru România? Dar mai ales, când vom adera la această organizație? Luca Niculescu a răspuns la aceste întrebări, subliniind că „Nu există niciun domeniu din tot ce înseamnă pentru noi viață care să nu fie acoperit de această organizație”.

Ce înseamnă OCDE și de ce este important ca România să facă parte din OCDE?

Luca Niculescu: „Aș spune că este important ca România să facă parte din OCDE, din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. În primul rând, este o instituție foarte frumoasă, foarte utilă, care are ca scop principal elaborarea unor politici publice care să promoveze prosperitatea, egalitatea, oportunitățile și bunăstarea pentru toți”.

Luca Niculescu: „Nu există niciun domeniu din tot ce înseamnă pentru noi viață care să nu fie acoperit de această organizație”

„De altfel, deviza OCDE este <<Politici mai bune pentru vieți mai bune>>. Acolo sunt mii de oameni care gândesc cum să faci politici mai bune. Și când spun politici nu mă refer la politică, ci la politici publice în toate domeniile – de la felul în care sunt conduse întreprinderile publice la sectorul de digitalizare, la justiție, la sănătate, la educație. Deci, practic, nu există niciun domeniu din tot ce înseamnă pentru noi viață care să nu fie acoperit de această organizație.

Este o organizație care a luat ființă în urmă cu multă vreme. Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial a existat o altă organizație, Organizația pentru Cooperare Economică în Europa și după aceea, din aceasta, câțiva ani mai târziu, s-a născut OCDE și la care România aspiră să intre de ceva vreme – în 2004 a fost depusă prima cerere de aderare a României la OCDE, iar în 2022 am fost invitați să începem procesul de aderare”, a mai spus Luca Niculescu la Europa FM.

Luca Niculescu: „Ai aceste 26 de comitete tehnice care te evaluează”

Luca Niculescu: „Ne amintim cum a fost procesul de aderare la Uniunea Europeană. Seamănă întrucâtva pentru că ai de trecut cam prin aceleași domenii. Aici nu avem capitole de încheiat, ci comitete. Sunt 26 de comitete tehnice care evaluează România. După cum spuneam, pot să fie educație, sănătate, guvernanță publică, fiscalitate, mai multe pe economie, construcții navale.

Ai aceste 26 de comitete tehnice care te evaluează, iar la finalul misiunilor de evaluare care sunt foarte numeroase și foarte specifice – merg foarte mult în profunzime cei de la OCDE când fac aceste evaluări – și la final, după evaluări, după recomandări, după ce ai arătat că ai îndeplinit acele recomandări primești un aviz formal, iar asta înseamnă că acel capitol, acel comitet a închis. Când avem 26 de avize formale, atunci va fi din nou o reuniune a Consiliului OCDE care va da undă verde aderării României la OCDE”.

Luca Niculescu: „Există o dată avansată de domnul prim-ministru care e publică, deci pot să o spun și eu: este 2026”

Mădălina Dobrovolschi: Dar unde suntem în acest moment?

Luca Niculescu: „Nu există termen pentru aderare, nu există termen fixat în foaia de parcurs. Am primit o foaie de parcurs la câteva luni după ce am primit invitația și din ce am văzut, fiecare stat aderă în funcție de propriile merite. Deci sunt state care au intrat în patru ani, sunt state care au intrat în zece ani. Există, însă, o dată avansată de domnul prim-ministru care e publică, deci pot să o spun și eu: este 2026. Și pot să spun foarte clar că în momentul de față suntem în grafic”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: BNR a emis o monedă de argint care să marcheze împlinirea a 100 de ani de când România a obținut prima medalie olimpică | AUDIO