Confidenţialitate

Observatorul de Sănătate: 40% dintre spitale nu au raportat erori medicale în 2020 | AUDIO

40% dintre spitalele românești nu au raportat, anul trecut, erori medicale. Este vorba despre 200 de unități sanitare din peste 500 – reiese dintr-un raport al Observatorului Român de Sănătate.

Cele mai frecvente erori raportate sunt infecțiile intraspitalicești, dar spre deosebire de alte nereguli, raportarea acestora este obligatorie.

Constatin Radu, director executiv al Observatorului Român de Sănătate:

”Cele 200 și un pic de spitale care nu au raportat deloc erori medicale, cu siguranță au avut parte de erori medicale. Cele mai multe erori sunt legate de infecțiile intraspitalicești. E important să înțelegem de ce. Prin ordin de ministru , raportarea infecțiilor intraspitalicești este obligatorie. Raportarea celorlalte erori medicale este voluntară”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, legislația românească nu prevede noțiunea de eroare medicală. Acestea sunt denumite evenimente adverse asociate asistenței medicale.

E nevoie de o lege a malpraxisului, iar medicii trebuie încurajați să raporteze neregulile din spitale – spune Constantin Radu:

”Pentru a crește nivelul de raportare, trebuie să încurajăm personalul medical să raporteze, trebuie să îi facilităm accesul la agentul de raportare, de exemplu să scoată telefonul, să aibă o aplicație de la autorități, și să spună: s-a întâmplat asta. Trebuie să recompensăm spitalele care raportează și trebuie să discutăm despre erorile medicale”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, o persoană care vrea să reclame un caz de malpraxis într-un spital are tot felul de bariere de ordin birocratic și trebuie să achite și o taxă de până la 4.000 de lei – mai spune directorul executiv al Observatorului Român de Sănătate:

”Pentru a sesiza la Comisia de Malpraxis de la DSP trebuie să plătești o taxă, care variază între 1.000 și 4.000 de lei. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Datele adunate de la 31 de DSP-uri din țară arată că peste jumătate dintre sesizările adresate comisiile de malpraxis sunt respinse din cauza neachitării acestei taxe și a lipsei unor documente.

Potrivit Observatorului Român de Sănătate, în perioada 2015-2019, doar 4 la sută dintre sesizări au fost confirmate ca fiind malpraxis.