Confidenţialitate

Obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale e deja atins, fără alte reforme, spune ministrul Finanțelor | AUDIO

Ministrul Finanțelor susține că obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale e deja atins fără nicio reformă. A scăzut procentul lor din PIB, argumentează Adrian Câciu. Declarația sa vine în contextul în care guvernul a făcut ieri public raportul experților de la Banca Mondială care au analizat scenariile avansate de autorități pentru reducerea inechităților din sistemul de pensii, iar acolo accentul este pus tocmai pe reforme.

România s-a angajat să reformeze pensiile speciale sau de serviciu, inclusiv cele militare, ca să obțină bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

De soluționarea acestei probleme depinde a treia tranșă de fonduri. Termenul inițial pentru acest jalon era finalul anului trecut, dar ținta a fost mutată pentru sfârșitul lunii martie.

Pentru a îmbunătăți legea, guvernul a cerut sprijinul Băncii Mondiale. A fost o tragere de timp inutilă, explică la Europa FM, profesorul de economie Cristian Păun:

„E clar că în România problema nu este cum vom face această ajustare a pensiilor speciale ci voința politică sau mai exact inexistența acestei voințe politice. Tot ce ne-a spus Banca Mondială deja știam, soluțiile, scenariile pe care le-a propus Banca Mondială deja se aflau pe masa Guvernului dinspre diferitele partide politice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Experții Băncii Mondiale au propus mai multe scenarii pentru reducerea inechităților din sistemul de pensii, dar au subliniat că varianta cea mai bună ar fi reformarea pensiilor de serviciu.

Ministrul de Finanțe Adrian Câciu, a declarat duminică la Prima News că obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale din Produsul Intern Brut ar fi atins, pentru că acest procent a scăzut în ultimii trei ani:

„Din ce am văzut, raportul spune că legea pe care a promovat-o Guvernul e în regulă, dar e posibil să mai fie câteva tușe de făcut dar asta să aibă o discuție cu Comisia Europeană. Scopul e în felul următor: jalonul trebuie să treacă, să fie îndeplinit, vorbim și de impocrizie politică, obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale în PIB e atins, ce trebuie să obținem? A, vrem o reformă a pensiilor speciale, atunci hai să discutăm ce ar fi însemnat ea, reformele astea se puteau face și fără PNRR, dacă cineva voia să le facă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ponderea acestor pensii în PIB este o falsă problemă, spune profesorul Cristian Păun, adevărata problemă este că sunt niște privilegii:

„Dacă tu umfli PIB-ul cu pompa, cu datorie, cu deficit, normal îți crește numitorul și atunci raportând ceva la acel numitor mai mare și umblat cu pompa prin datorie și deficit, normal că se „rezolvă” de la sine toate aceste probleme. Este vorba despre natura acestor pensii speciale, este sunt pur și simplu privilegii pe care anumite categorii sociale au avut puterea să le obțină contra sprijinului pe care l-au acordat apoi politicienilor care le-au acordat aceste privilegii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prin aceste pensii speciale transformăm România într-o țară a castelor, mai spune profesoul de economie Cristian Păun.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ministrul Finanțelor este convins că OMV va plăti taxa de solidaritate în România. „Rămân la ceea ce am spus” | AUDIO