Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: Portretul lui George Enescu

Portretul lui George Enescu”, realizat în 1984 de către cunoscutul pictor român Corneliu Baba este o lucrare aparte.

Este un portret de mari dimensiuni, în care artistul își dezvăluie extraordinarele sale resurse de portretist. Atras de personalitatea carismatică a lui Enescu încă din tinerețe, atunci când a avut ocazia să-l asculte într-un concert, pictorul i-a dedicat o serie întreagă de studii, materializate mai apoi în lucrări finite, precum acest tablou în ulei pe pânză, aflat în expunerea Muzeului Național ”George Enescu” din București.

Este cunoscut faptul că în centrul practicii sale artistul și-a situat mereu preocuparea pentru redarea dimensiunii psihologice a personajelor sale, iar acest portret o confirmă prin veridicitatea sa dramatică. Reprezentat la o vârstă înaintată, într-o ipostază emblematică, ținând vioara și arcușul, muzicianul pare că face o ultimă reverență în fața unui public imaginar, fascinat de muzica sa.

MUZEUL NAŢIONAL “GEORGE ENESCU” se află în Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Bucureşti, capodoperă arhitecturală realizată de Ion D. Berindey.

Instituție de cultură cu specific memorial, muzeul a fost înființat în 1956, misiunea sa de bază conturându-se în jurul unei personalități excepționale – compozitorul român George Enescu (1881-1955).

Patrimoniul muzeului reuneşte donaţiile oferite statului român, precum şi muzeului, de către George Enescu şi familia acestuia, respectiv Palatul Cantacuzino şi Casa Memorială din Bucureşti, Casa Memorială din Sinaia – Vila „Luminiş” şi Casa Memorială din Tescani. Colecțiile muzeului permit recompunerea istoriei unei vieţi şi cariere de excepţie, puse în slujba muzicii româneşti şi a afirmării sale în context universal.