Primul Campionat Mondial de Fotbal a avut loc în 1930, în Uruguay. Au participat 13 echipe și printre ele, s-a aflat și Naționala de Fotbal a României. Cu totul, călătoria de la București la Montevideo a durat aproape 3 săptămâni, cu trenul și vaporul. De fapt, cu același vapor, numit „Conte Verde”, au călătorit și naționalele Belgiei și Franței, precum și o parte dintre arbitri.
Pașaportul colectiv folosit de Naționala României acum 9 decenii poate fi admirat la Muzeul Sportului.
Conține fotografiile celor 15 fotbaliști, care proveneau de la echipe precum Venus București, Chinezul Timișoara, Gloria Arad ori Maccabi București. De la echipa comunității evreiești a fost selecționat portarul Samuel Zauber, în vreme ce alți componenți ai Naționalei României se numeau Adalbert Steiner, Rudolf Buerger, Iosif Czako, Ladislau Raffinsky sau Emerich Vogl. Cei cu nume românești erau minoritari. Dar indiferent de naționalitate, au avut o prestație mai mult decât onorabilă.
“S-au creat 4 grupe, România fiind distribuită în a treia, cu echipe sud-americane: Peru și țara gazdă, Uruguay. În semifinale mergea doar prima clasată în grupă. În ambele meciuri, contracandidatele noastre erau favorite. Am reușit astfel să producem o surpriză chiar din primul meci. Am înscris primul gol în primul minut al partidei, prin Adalbert Deșu.”, spune muzeograful Valentina Mălîia.
Din cauza accidentărilor a terminat prima partidă în 9 oameni. Totuși, România a învins Peru cu 3-1.
În cel de-al doilea meci, Uruguay-ul ne-a zdrobit cu 4-0 și în cele din urmă, țara gazdă avea să și devină prima Campionă Mondială. Cu totul, România a terminat primul Campionat Mondial de Fotbal pe locul 8.