Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: „Oradea” / „Varadinum”

Frans Hogenberg, Georg Hoefnagel „Oradea” / „Varadinum”, gravură în aramă colorată manual, din sec. al XVII –lea, se găsește la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Este o vedere panoramică a oraşului Oradea , care a fost inclusă într-un celebru atlas dedicat oraşelor lumii, „Civitates Orbis Terrarum”, editat de Georg Braun la Köln, în 6 volume, între 1572 şi 1617 și cuprinzând 546 de desene, imagini panoramice și hărți de orașe.

Gravura a fost realizată în secolul al XVI-lea de Frans Hogenberg, după o pictură a artistului Georg Hoefnagel.

În imagine se observă cetatea cu 5 bastioane, zidurile de incintă, şanţurile cu apă, râul Criş, catedrala astăzi dispărută, diferite clădiri din oraş precum şi marcajul pentru Meridianul Zero (în registrul inferior, în vecinătatea cartuşului).

Vreme de două secole, în perioada 1464 – 1667, meridianul folosit pentru a calcula longitudinea a fost amplasat în cetatea orădeană, fapt legat de activitatea episcopului Ioan / Janos Vitez de Zredna, pasionat de astronomie.

El a colaborat cu două personalităţi de marcă ale momentului în domeniul ştiinţei: fizicianul Georg von Peuerbach (1423 – 1461) şi discipolul său, Regiomontanus (1436 – 1476), cu care a înfiinţat la Oradea unul dintre primele observatoare astronomice din Europa. Johannes Müller von Königsberg, cunoscut ca Regiomontanus, a adunat datele obţinute aici într-o lucrare intitulată Tabelele Orădene (Tabula Varadiensis); se pare că exploratori celebrii, printre care şi Cristofor Columb, s-au folosit de aceste tabele pentru a naviga pe mări şi oceane.