Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: mașina de tipărit din Casa Memorială „Anton Pann” – AUDIO

Anton Pann este compozitorul imnului național “Deșteaptă-te române”.  S-a născut în Bulgaria și pe când era adolescent, s-a mutat cu familia în București.

Printre altele, a fost compozitor, poet, folcorist și publicist. În Capitală se află o casă memorială care îi poartă numele și acum aproape 200 de ani, în vechea clădire funcționa și o tipografie.

Din acest motiv, în casa memorială a fost adusă o tiparniță, similară celor folosite de Anton Pann. Cum funcționa, ne spune  muzeograful Mădălina Șchiopu.

Aceasta este o mășină de tipărit de tip <<Gutenberg>>, cu ramă din lemn și metal. Literele erau legate cu sfoară, într-un cadru metalic, și erau aranjate manual ca să formeze cuvinte și fraze. Mașina era prevăzută cu un șurub care acționa prin rotire un drug.

Drugul presa forma literelor, iar literele impregnate cu cerneală presau foaia. Așa ieșea foaia imprimată. Mașina de tipărit este de la sfârșitul secolului 18, începutul secolului 19 și este adusă în casa lui Anton Pann în amintirea tipografiei pe care el și-a construit-o în această casă. Este o mașină de tipărit autentică”.

Anton Pann a tipărit cam orice. De la cărți bisericești, manuale de muzică, culegeri de fabule, până la un cod al bunelor maniere și un ghid de conversație  româno-ruso-turc.

Când acestea nu se vindeau, supraviețuia tipărind și vânzând calendare.

O chestie mai puțin cunoscută este că Anton Pann, cel care a compus muzica pentru „Deșteaptă-te române”, este și cel care a pus pe note mai multe colinde. Inclusiv, “Steaua sus răsare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.