Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: lupa de minereu de fier din Muzeul Banatului Montan – AUDIO

Istoria județului Caraș Severin se împletește cu cea a mineritului. Fie că vorbim despre cărbune, fier, sau ceva mai nou, uraniu. O parte dintre dovezile acestor activități se regăsesc la Muzeul Banatului Montan din Reșita, care ar putea trece, fie și de parțial, drept un muzeu al mineritului și metalurgiei. Într-una dintre săli este expusă o “lupă de minereu de fier”. Arata ca un bolovan turtit și după ce era prelucrată, din ea se făceau arme sau unelte agricole.

 “Am expus-o pentru ca vizitatorii, în special copiii, să își dea seama sub ce formă se scotea din pământ fierul. Era scos sub aceasta formă de lupă, după care era topit în cuptoare de lut. După ce se separa fierul de reziduuri, cuptorul era spart. Erau mai multe tipuri de cuptoare. Rotunde, concave, dar în orice caz, depindea de populația care le folosea. În general erau mici ca dimensiune. Nu mai inalte de 3 metri și cu lațimea de 1,8 metri. Cantitatea de fier pur pe care o scoteau depindea de calitatea minereului. Unele zone aveau minereu mai bogat în fier decât altele.” spune arheologul Dacian Rancu.

Minereul din Banat era de bună calitate și lupa de fier din muzeu are vreo 2000 de ani. A fost descoperită în așezarea civilă din preajma castrului roman de la Berzovia, care pe atunci, se numea Berzovis. De altfel, în jurul castrelor romane apăreau mai mereu așezări, și apoi orașe în toată regula, pentru a le asigura soldaților romani diferite servicii. Fie că vorbim de fierării, ca în cazul de față, sau de taverne sau bordeluri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.