Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: coiful roman de la Vinerea – AUDIO

Alba Iulia se află locul unei foste așezări dacice. După războaiele dintre Traian și Decebal, peste așezarea dacică s-a construit un castru roman.

Prin urmare, Muzeul Unirii din Alba Iulia e plin de artefacte din perioada daco-romană și printre ele, se află și un coif de legionar roman, foarte bine conservat.

Arheologii spun că acest tip de coif a apărut tocmai pentru ca armata romană să facă față confruntărilor cu dacii. Printre altele, pe calota coifului a fost adaugată o cruce de fier.

„A fost descoperit undevă lângă cetatea Cugirului, Vinerea se numește localitatea, alături de un mic depozit de armamant roman. Se văd foarte bine ranforsările, cele doup bare de fier, care sunt dispuse sub formă de cruce, chiar deasupra coifului. Iar în calotă se văd și două înțepături.

Specialiștii au mai multe teorii. Una dintre ele este că acolo ar fi fost aplicată o lovitură”, explică Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

E discutabil dacă înțepăturile respective au fost făcute de un falx dacic, o armă curbă, cu tăișul pe interior. Cel mai probabil, provenită dintr-o unealtă agricolă.

Mai sunt și alte modificări ale armurilor romane, care apar tot după primul război daco-roman.

În afara crucii de fier, coifurilor li se adaugă și o gardă de ceafă mai lungă, tot pentru a-i proteja pe romani de falxurile care puteau reteza cu ușurință beregata unui legionar. În plus, armata romană începe să folosească și manica.

Așa cum îi spune și numele, un fel de mânecă formată din segmente metalice, care apărau brațul de loviturile falxurilor dacice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.