Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: cilindrul morii lui Assan – AUDIO

Muzeul Tehnic “Dimitrie Leonida” din Bucureși a fost înființat în anul 1909 și inițial, era o colecție privată. Printre primele obiecte achiziționate de cel care a întemeiat muzeul se numără un cilindru de la moara cu aburi care i-a aparținut lui Gheorghe Assan, probabil, cel mai important industriaș din Țara Românească în secolul 19. Mașina cu aburi respectivă a fost adusă cu vaporul, de la Viena, în 1853. Călătoria pe Dunăre a durat o săptămână, în vreme ce transportul de la Giurgiu la București, ceva mai puțin de 70 de kilometri, a durat cam o lună și jumătate.

“Transportul se făcea cu ajutorul carelor cu boi. Podurile erau foarte deteriorate și a fost necesar mai întâi să se consolideze. Interesant este că bucureștenii erau foarte reticenți în ceea ce privește această „moară cu foc cum îi spuneau ei. Numai că în iarna respectivă a fost un ger cumplit, iar bucureștenii nu au avut încotro și au trebuit să vină la moara lui Assan să-și macine cerealele.”, spune muzeograful Mioara Zamfir.

Până atunci, în București erau doar morile acționate de apa Dâmboviței. Și cum unele lucruri nu se schimbă niciodată, legislația vremii spunea că niciun furnal nu trebuie să fie mai înalt de 10 metri. Moara lui Assan avea nevoie de un furnal de cel puțin 25 de metri și industriașul nu a avut altă soluție decăt să plătească o serie de amenzi usturătoare pentru a-și pune afacerea pe roate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.