Pe lângă militarii români, un rol decesiv în luptele din timpul Primului Război Mondial l-au avut și o serie de trimiși militari ai marilor puteri. Printre ei, se numără și generalul francez Henri Berthelot. O parte dintre obiectele sale personale se află acum la Muzeul Militar din București..
“Chipiul acesta este un chipiu de front, cu însemnele de general de divizie, gradul pe care generalul Berthelot îl purta la momentul în care a venit în România ca șef al Misiunii Militare Franceze. Este de culoare bleu-orizont, culoarea de bază a Armatei Franceze. Pe partea din față a chipiului sunt trei steluțe, însemnele gradului de general de divizie, echivalent cu gradul de general-maior în zilele noastre.”, spune muzeograful Emil Boboescu.
România a ținut piept armatelor Austro-Ungare și Germane în luptele de la Mărăști, Mărășești sau Oituz folosind foarte mult armament franțuzesc. Acesta a ajuns în țară mulțumită Misiunii Militare Franceze, care a pornit spre România la câteva luni după intrarea în război. Pentru a evita zonele de conflict, convoiul a plecat din porturile franceze, a ocolit Peninsula Scandinavă, a trecut de Cercul Polar de Nord și a debarcat în porturile rusești Murmansk și Arhangelsk. De acolo, armamentul a ajuns cu trenul pe frontul românesc. Cu totul, Misiunea Militară Franceză condusă de Henri Berthelot a parcurs aproape 7000 de kilometri pentru a înzestra Armata Română.