Ceasurile au fost întotdeauna mai mult decât instrumente care măsoară trecerea timpului. Sunt și un simbol al puterii celui care îl poartă și la Muzeul Militar din București, se află un ceas de buzunar care i-a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza.
Este aurit și a fost făcut la comandă, în 1859, de către firma elvețiană “Lebet și fii”. Pe capac se poate vedea una dintre primele steme ale Principatelor Unite, spune muzeograful Emil Boboescu.
“Binențeles, apare bourul moldovean cu steaua în șase colțuri, așa cum apare în toate reprezentările stemei Moldovei din parte a secolului 19. În celălalt cartier avem una dintre variantele pentru stema Țării Românești. Vedem acvila munteană, așa cum apare ea mai peste tot. Vorbim despre două steme care se află una lângă alta, dar distincte. Ulterior, în procesul de unire, cele două steme se unesc.”
Pe scurt, evoluția stemei Principatelor Unite consemnează și eforturile diplomatice de recunoaștere a Unirii. Deși spunem că Mica Unire a avut loc în 1859, mai corect ar fi să spunem că atunci a avut loc dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.
Unirea a fost un proces de durată care a presupus înființarea unor instituții comune și binențeles, recunoașterea internațională. Abia peste câțiva ani a apărut și stema care suprapunea simbolurile Moldovei și Munteniei.