Până la finele lui 2017, ceva mai mult de 500 de oameni din 40 de țări au zburat în spațiul cosmic. Printre ei, și românul Dumitru Prunariu. Țara noastră a putut să trimită un om în spațiu mulțumită programului Intercosmos, desfășurat sub patronajul Uniunii Sovietice.
Pe scurt, echipaje mixte, compuse din sovietici și cosmonauți veniți din alte țări comuniste. Pentru misiuni, se foloseau rachete Soiuz și la Muzeul Militar din București, se găsește capsula cu care Dumitru Prunariu a coborât pe Pământ.
„Piesa în sine a fost cumpărată de statul român pentru a fi expusă. Este destul de mică, și are un volum interior de numai 3,8 metri cubi, deci nu vorbim despre un spațiu prea generos pentru cei doi cosmonauți. La intrarea în atmosferă se ating temperaturi înalte și rezistența piesei este 1.750 de grade Celsius. Ea folosește o parașută pentru a încetini cât mai mult coborârea.” , spune muzeograful Emil Boboescu.
Cu totul, Prunariu a înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.260.000 km, cu viteza de 28.000 km/oră. Misiunea sa a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde.
La momentul respectiv, Dumitru Prunariu era al 103-lea om care ajungea în spațiu. Avea 28 de ani și doar Iuri Gararin reușise acestă performanță la o vârstă mai fragedă.