În cartierul Cotroceni din București, chiar peste drum de palatul cu același nume și perete în perete cu casa memorială Ion Minulescu, se mai află o casă memorială.
E drept, apartamentul i-a aparținut fiicei lui Liviu Rebreanu, dar scriitorul venea în vizită foarte des. Fie și pentru că pleca la muncă cu fiica și cu ginerele lui, care au lucrat la Radio Difuziunea Română pe când Liviu Rebreanu era director.
După moarte scriitorului, familia a adunat în apartamentul din Cotroceni cam toate obiectele de valoare care i-au aparținut. Chiar dacă nu e valoroasă în sine, o mică bucată de lemn ascunde o poveste tristă.
“Este o bucată de lemn provenită din spânzurătoarea cu care a fost executat fratele scriitorului Emil Rebreanu, a cărui dramă a regăsim în romanul “Pădurea Spânzuraților”, care a fost ecranizat în regila lui Liviu Ciulei, cu Victor Rebengiuc în rolul principal. A și primit Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes.
Liviu Rebreanu s-a apucat să scrie romanul înainte de a afla drama lui Emil, inspirația i-a venit lui Liviu Rebereanu când a văzut o fotografie ce urma să fie arătată la conferința de pace de după Primul Război Mondial. În ea apăreau soldați cehi spânzurați în Boemia de autoritățile austro-ungare, care refuzaseră să lupte în Armata Austro-Ungară”, spune muzeograful Adrian David.
Membrii familiei nu mai știau nimic de Emil Rebreanu, dar îl credeau prizonier de război în Rusia. De fapt, a fost executat pentru că în loc să lupte împotriva României, a încercat să dezerteze din Armata Austro-Ungară. După război, Liviu Rebreanu a încercat să afle cât mai multe despre cum a murit fratele lui și a găsit inclusiv eșafoul spânzurătorii, din care a luat o mică bucată.