Smaranda Brăescu a fost prima femeie parașutist a României. Smaranda a terminat Academia de Arte Frumoase din București, dar nu avut niciodată tangențe cu acest domeniu.
Fiind femeie, în țară nu i s-a permis să învețe tainele parașutismului, așa că a făcut cursuri în Germania. Prima săritură a făcut-o la Berlin, în 1928. Ca apoi, în 1931 și 1932 să doboare recordurile mondiale la săritura cu parașuta.
De fapt, Smaranda Brăescu și-a dorit să fie pilot, dar nici asta nu s-a putut în România. Așa că a făcut o școală de zbor la New York și brevetul de pilot se află la Muzeul Aviației din București.
“Ea este cunoscută pentru câteva raiduri internaționale pe care le-a realizat, dar cel mai spectaculos a avut loc în 1936. A decolat de la București și a aterizat la Roma.
De acolo, a zburat fără escală pe deasupra Mării Mediterane până în Libia, la Tripoli. A fost prima dată în istorie când o femeie a traversat Mediterana cu un avion cu un singur motor și fără escală pe insule.”, spune muzeograful Sorin Turturică.
Deși România nu s-a grăbit să le permită femeilor să zboare, în Al Doilea Război Mondial a fost totuși înființată o escadrilă exclusiv feminină. Se numea “Escadrila Albă” și transporta soldați răniți.
Printre cele 15 femei pilot care au salvat nenumărate vieți omenești se număra și Smaranda Brăescu.