Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: brățările dacice – AUDIO

În Camera Tezaurului din Muzeul Național de Istorie a României stau la loc de cinste 13 brățări dacice de aur strălucitor. Cele mai mari au peste un kilogram. Arată ca niște spire încolăcite și au aproximativ forma unui amortizor de Logan. Sunt decorate cu capete de balaur și dacă vă întrebați de ce sunt atât de mari…ei bine, nu au fost concepute pentru a fi purtate. Brățările dacice erau ofrande aduse zeilor și cel mai adesea erau îngropate la răspântiile drumurilor.

Una singură, care e și cea mai mică, pare că a fost purtată la un moment dat de vreo căpetenie dacă. Interesant este și faptul că după ce le-au analizat, specialiștii au ajuns la concluzia că cele 13 brățări dacice au fost făcute de 3 meșteri, fiecare în stilul lui. Toate au fost recuperate de la traficanții de artefacte și dosarele celor de la DIICOT ar putea sta la baza unui film polițist.

“Procurorul de la vremea respectivă, Augustin Lazăr, a anchetat o crimă cu aspect mafiot petrecută la Deva. După ce dosarul privind crima a fost rezolvat, a început să ancheteze activitățile conexe ale persoanelor care făceau parte din grupările asupra cărora au existat informații că au participat la asasinat.

În 2007 s-a soldat cu aducerea mai întâi a patru brățări de aur. Altă brățară a fost recuperată printr-o operațiune sub acoperire pe teritoriul României.

Au imaginat un scenariu în care un mafiot ucrainian a dorit să cumpere o brățară.

S-au arătat și 130 de mii de euro cash, într-o valiză. Brățara fusese ascunsă sub cotețul unui câine de luptă. Ciobănesc caucazian. Foarte agresiv. Infractorul care deținea piesa a opus rezistență și a trebuit anihilat cu o lovitură în cap. Instrumentul folosit a fost o sticlă”, spune Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Puteți vedea brățările dacice de miercuri până duminică, între orele 10 și 18. Biletul de intrare la Muzeul Național de Istorie costă 10 lei.