De la Marea Unire din 1918 au rămas doar 5 fotografii. Aparatul cu care au fost făcute se află la Alba Iulia, în Sala Marii Uniri. I-a aparținut ardeleanului Samoilă Mârză, care în timpul Primului Război Mondial, a fost fotograf al armatei Austro-Ungare.
După terminarea războiului, s-a întors în Transilvania, cu numai câteva zile înainte de începerea festivităților Marii Uniri. Aparatul foto pe care l-a folosit funcționa cu clișee de sticlă.
„Clișeele de sticlă sunt acele plăcuțe care erau utilizate în tehnica fotografică a începutului de secol 20. Erau puse în aparat. Dura expunerea undeva la câteva minute.
De asta a făcut doar 5 fotografii, era dificil procedeul. Pe baza acelor clișee se scotea fotografia. Din păcate, Samoilă Mârza a vândut multe dintre clișeele sale și nu mă refer la cele de la 1 Decembrie. Altele.
Rămas fără bani, și-a vândut aceste clișee unor negustori care făceau sticlă pe la bâlciurile din țară. Erau de bună calitate și puteau să facă sticla oglinzii care se vindeau pe la aceste târguri.” spune Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Marii Uniri din Alba-Iulia.
Într-un final, Samolilă Mârza a făcut rost de ceva bani după ce a și-a vândut aparatul de fotografiat muzeului. Cu bani primiți urma să își cumpere un aparat nou, cu care să facă fotografii la festivitățile din 1968, la împlinirea unei jumătați de secol de la Marea Unire. Samoilă Mârză nu a apucat să își vadă visul cu ochii, pentru că a murit cu un an înainte.