Unul dintre oamenii fără de care Marea Unire nu ar fi avut loc,este Mareșalul Constantin Prezan.
În timpul Primului Război Mondial, a fost Șeful Marelui Cartier General. Dacă vreți, un fel de secund al Regelui Ferdinand și omul din spatele operațiunilor militare românești.
În a doua parte a vieții, s-a stabilit la Schinetea. Moșie din județul Vaslui pe care a cumpărat-o de la unul dintre marii avocați ai vremii.
De atunci, ne-a rămas un album cu fotografii donat Muzeului Național de Istorie de către nepoata lui Prezan.
“În album avem multe fotografii. Unele foarte bine realizate. Dar una care mi-a atras atenția este cea care îl înfățisează pe Mareșalul Constantin Prezan într-o ipostază de simplu om care se bucură de casa sa de vacanță.
Îl vedem îmbracat în haine civile, cu o pălărie simpatică. În apropierea lui vedem unul dintre câine și în plan puțin depărtat se vede conacul”, spune muzeograful Flavius Roaita.
În cele mai multe imagini care ne-au rămas, Mareșal Prezan apare în haină militară, cu pieptul plin de medalii și cu privirea încruntată. Constantin Prezan s-a stins în 1943 și nu a apucat să vadă cum moșia i-a fost naționalizată și transformată în sanatoriu.
Au urmat distrugeri importante, inclusiv după Revoluție. Abia la jumătatea anilor 2000, conacul a revenit urmașilor lui Prezan, care au amenajat la Schinetea un mic muzeu.