Unul din trei părinți ai căror copii sunt supraponderali sau obezi nu conștientizează că greutatea copilului lor reprezintă o problemă îngrijorătoare, mai mult, chiar consideră că sănătatea copiilor este excelentă sau foarte bună.
Mulți părinți încă mai consideră că a avea un copil plinuț este în regulă și că atunci când va deveni adult nu va avea această problemă, deși studiile arată că peste 60% dintre copiii care sunt supraponderali înainte de pubertate, vor fi supraponderali și la vârsta adultă. Una dintre cauze ar putea fi și că multe persoane sunt obeze în jurul nostru și atunci nu mai realizăm cu adevărat că atât noi, cât și copiii noștri putem fi cel puțin supraponderali și nici nu conștientizăm riscurile pentru sănătate.
În urma studiilor, rezultatele au arătat, de asemenea, că părinților le este mai ușor să-i ajute pe copii să mănânce sănătos, decât să-i încurajeze să facă mișcare. Copiii au nevoie de cel puțin o oră de activitate fizică intensă în fiecare zi.
Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet sau cancer crește odată cu creşterea greutăţii corporale.
Obezitatea întâlnită la copii se asociază puternic cu boli de inimă, diabet tip 2, probleme ortopedice, dermatologice, afecțiuni psihiatrice, lipsa stimei de sine și rezultate nesatisfăcătoare la școală. Necesarul de alimente la vârsta copilăriei este deseori supraestimat din cauza obiceiurilor alimentare ale adulţilor.