Alice Iacobescu a dezbătut, alături de Oana Marinescu, specialist în comunicare, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică, și Gelu Duminică, sociolog, problema comunicării dintre autorități și cetățeni, una tot mai acută, în contextul pandemiei de coronavirus.
O situație ce trebuie remediată când vine vorba de comunicarea dintre autorități și cetățeni ține de cei care transmit mesajul, a punctat Oana Marinescu.
„Nu există o serie de comunicatori așa cum ar fi fost nevoie pentru această criză. Persoanele care și-au asumat rolul de vectori de comunicare sunt persoane care par să fi căutat mai mult popularitatea pe care ți-o dă faptul că ieși în față și comunici anumite lucruri în numele statului român”, a spus specialistul în comunicare.
Mai mult, toată comunicare din ultimele luni a fost făcută fără vreo urmă de empatie, spun invitații lui Alice Iacobescu.
„Mai avem un pic și suntem puși la colț pe coji de nucă și, din când în când, mai scoate și cineva cureaua la noi”, susține Oana Marinescu.
Astfel, în loc să ne comunice încredere prin mesajele transmise, autoritățile au transmis mai degrabă frica și, în special, frica de moarte. Culmea, spune Gelu Duminică, a fost faptul că fix comunicatorii nu țineau cont de propriile mesaje. „Vedeam taman comunicatorii, ăia care ne arătau degețelul, oferind excepții, încălcând ei înșiși regulile”.
Ce efect are proasta comunicare sau lipsa comunicării asupra evoluției situației?
„O comunicare ineficientă costă vieți. Am fost profund indignat de comunicarea prefectului Capitalei, care relativiza limita de 3. Transmitea un mesaj care făcea ca populația să nu respecte regulile și asta ajunge să ne coste vieți (…) Orizontul de așteptare al populației este că în două săptămâni se va ridica această stare”, a spus profesorul Răzvan Cherecheș
Dacă autoritățile locale nu se asigură că oamenii poată măști în spațiile publice și nu respectă toate recomandările autorităților, lucrurile nu se vor remedia și ne așteaptă o iarnă grea, mai spune profesorul de sănătate publică.
„Niciunul dintre demnitari nu și-a asumat răspunderea pe care o are față de cetățeni. Argumentul acesta, al pierderii politice, pe care ar avea-o politicienii în campanie dacă iau măsuri ferme și corecte este falsă. Arată o absență a unei viziuni și incapacitatea de a găsi soluții. Ca politician în campanie poti să îți construiești profilul tocmai arătând că tu vrei să faci un bine public, vrei să salvezi oamenii, să le protejezi viața, săntatea, veniturile, iar pentru asta tu ai venit cu un set de măsuri publice”, a punctat și Oana Marinescu.
Întrebat dacă vede vreo posibilitate de a schimba felul în care oamenii văd situația de acum, Gelu Duminică spune că totul depinde de modul în care autoritățile își vor adapta mesajele transmise către populație.
„Pentru foarte mulți români coronavirusul este o chestie de care au auzit, sună mișto dar nu prea înțeleg efectele (…) nimeni nu ne-a comunicat asta, nimeni nu ne-a spus ce se întâmplă cu orașul București, cu copilul meu care are parte de educație mult mai slabă online, din punct de vedere socio-emoțional. Dacă îmi explici măsurile astea s-ar putea să mă angrenezi.”
În cine să mai avem încredere?
Gelu Duminică: „Eu am încredere în știință, mama mea ar avea încredere în preot, frate-miu în Florin Salam, vecinul meu în Copilul Minune (…) ăsta e un efort de comunicare profund, suntem oameni diferiți.”
Răzvan Cherecheș: „Dacă vrem să comunice mai mult autoritățile trebuie să punem presiune cu toții și să le transmitem explicit că nu îi vom vota, că vom vota cu oricine altcineva dacă nu își fac treaba (…) Strategia mea este să îi arăt cu degetul pe acești comunicatori execrabili care ne pun în pericol viața.”
Redăm în continuare emisiunea integrală: