Oana Dobre Dimofte, jurnalistă și fondatoarea platformei Educație Privată, a fost învitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Este normal ca educația să fie un domeniu cu o diversitate de opinii pentru că „miza este viața copiilor peste 20 de ani, societatea în care vor trăi copiii peste 20 de ani”. Oana Dobre Dimofte încurajează ca oamenii care au ceva de spus să iasă în public și să fie vocali: „Strategia de a sta și a boscorodi în barbă nu cred că duce undeva”.
Copiii vor da acest examen de admitere la pachet cu evaluarea națională?
„Nu este un examen obligatoriu pentru toate liceele. […] Este de anticipat că o mare parte din licee să dorească. Nu sunt specialist în Educație. Sunt jurnalist și consemnăm ceea ce se întâmplă. Reacția din public a fost cu siguranță vehementă, așa cum a fost și în vară. Vom vedea, toate lucrurile sunt încă în negociere. În tot acest timp, societatea civilă va reacționa”, a spus Oana Dobre Dimofte la Europa FM.
Poate unul dintre motivele care a inflamat opinia publică ține de maniera în care au fost consultați părinții, elevii, profesorii
„Doamna ministru Deca a spus că ia în considerare toate cele 9500 de amendamente sau observații primite în perioada domnului Cîmpeanu. Timp fizic pentru dezbateri extinse nu știu dacă este. Societatea trebuie să se hotărască cumva ce vrea să spună cu vocea ei.
Educația este unul dintre domeniile cu cea mai mare diversitate de opinii ferme, contondente de foarte multe ori – e normal să fie așa pentru că miza este viața copiilor peste 20 de ani, societatea în care vor trăi copiii peste 20 de ani.
La un moment dat, dacă vrem să avem un proiect de lege final, toată diversitatea de opinii trebuie să se cristalizeze cumva. Vestea proastă pe care o am este că legile importante se cristalizează astfel încât nu vor mulțumi niciodată pe toată lumea”, a mai spus Oana Dobre Dimofte.
Oana Dobre Dimofte: „Strategia de a sta și a boscorodi în barbă nu cred că duce undeva”
Marcel Bartic: Am spus aici, de la microfonul Europa FM, că sistemul nostru de învățământ are nevoie de reformă. Când schimbarea vine într-o formă în care ți se pare că îți este băgată pe gât, cu dezbateri care par lipsite de consistență; pe de altă parte, atunci când se creează contextul unor dezbateri reale parcă se așază lucrurile altfel. Ai senzația unui compromis echitabil. Revin la povestea cu admiterea: senzația mea e că felul în care apare ca propunere în noul proiect de lege pare că cei care au propus nu au făcut decât să-i dea o aură de constituționalitate.
Oana Dobre Dimofte: „Pe de altă parte, nu cred că-i oprește nimic pe actorii principali să fie vocali. Eu încurajez ca oricare dintre actorii care simt că au ceva de spus să iasă și să nu mai aștepte să fie întrebați. Cu siguranță, toată societatea vrea să asculte ce au de spus.
Toate asociațiile de părinți, de profesori, oricine se poate coagula și ar ajuta să se coaguleze, oamenii care au idei similare, cu siguranță vor fi ascultați la Europa FM, va fi pulicat pe Educație Privată și cu siguranță și la alte televiziuni și publicații. Strategia de a sta și a boscorodi în barbă nu cred că duce undeva. Ai auzit vreun punct de vedere al Sindicatelor?”.
Marcel Bartic: Nu am auzit.
Oana Dobre Dimofte: „În 30 de ani, societatea română a învățat să fie vocală. Dar cei mai mulți sunt vocali la ei acasă. Adunați-vă și vorbiți. Nu trebuie să vă invite cineva de la Minister să vorbiți”.
Oana Dobre Dimofte, despre filtrele de partide care vor analiza proiectele de legi ale Educației
„La ultima ședință de coaliție, au decis să facă comisii de experți la nivelul fiecărui partid. Domnul Ciolacu, domnul Ciucă și domnul Kelemen Hunor vor fi o parte din acest proiect de cristalizare a legilor educației. Vor vorbi mai întâi separat și abia după aceea se vor întâlni să găsească o variantă finală. […] Eu sper că în comisiile tehnice vor fi și oameni care să cunoască domeniul acesta. […] Nu sunt specialist în educație, dar ateptarea pe care o am este sî găsească un numitor comun pentru binele unui număr mare de copii din țara aceasta”, a mai spus Oana Dobre Dimofte.
Urmărește întreag emisiune „Academia Europa FM” aici:
Sursa foto: Europa FM