Mai exact, o hartă a mutațiilor virusului SARS Cov-2, care arată modul în care s-a răspândit – de la centrul epidemiei până în toate colțurile lumii.
Realizarea acestui asa-zis arbore genealogic al coronavirusului este crucial în găsirea căilor de oprire a pandemiei și dezvoltarea unor vaccinuri.
Proiectul cu sursă deschisă Nextstrain este un fel de muzeu al epidemiei, la care – laboratoare din întreaga lume – au contribuit cu secvențe de gene ale virusurilor colectate de la pacienți.
De la analizarea primei mostre virale în Wuhan în decembrie 2019, echipe internaționale de cercetare au decodat peste 10.000 de genomi diferiți ai coronavirusului responsabil de Covid-19.
Harta mutațiilor va fi folosită pentru a înțelege orice val următor al virusului, precum și pentru dezvoltarea unor tratamente și vaccinuri. Până acum a arătat cu certitudine că virusul a apărut în China la mijlocul lui noiembrie. Analiza genetică mai confirmă faptul că Europa și America de Nord nu au avut cazuri înainte de mijlocul lunii ianuarie.
Pe de altă parte, Sars-CoV-2 ar fi evoluat mai lent decât orice alt virus.
Deocamdată nu ar fi existat mutații care să-i schimbe transmisibilitatea sau virulența, dar cercetătorii spun că acest lucru se vă întâmpla cu certitudine.
”În timp ce epidemia progresează, unele filiații se vor înmulți, iar altele vor muri”, a spus Nick Loman, profesor la Universitatea din Birmingham.