Confidenţialitate

Oameni de milioane: Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie

Astmul, o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, afectează aproximativ 1 milion de persoane în România. Mulți nu sunt conștienți de gravitatea acestei afecțiuni și mai ales de importanța urmării unui tratament corect, acesta fiind și motivul apariției complicațiilor.

Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică cu episoade de agravare a inflamației (cauza) asociate cu intensificarea simptomatologiei (consecință), cu apariția unor episoade acute.

Un episod acut de astm, denumit și atac de astm sau criză, implică îngustarea sau blocarea căilor respiratorii din cauza inflamării bronhiilor. Pacienții se confruntă cu dificultăți de respirație, care, în funcție de gradul de severitate al astmului pot fi chiar amenințătoare de viață.

Pacientul, în majoritatea cazurilor, utilizează și are încredere crescută în medicația bronhodilatatoare care nu rezolvă inflamația, cauza bolii, ci doar ajută la depășirea simptomelor. Astfel, pacienții se confruntă cu riscul de apariție a atacurilor de astm ce ar putea fi prevenite.

În ciuda existenței unor tratamente eficiente, pacienții cu astm au un risc crescut de agravare indiferent de severitatea bolii.

Astmul nu poate fi vindecat, însă este o afecțiune care poate fi ținută sub control dacă pacientul respectă tratamentul, așa cum a fost prescris de medic și recomandările acestuia.

Tocmai de aceea a fost pornită și campania de informare RESPIR prin care specialiștii propun o schimbare de paradigmă în tratarea astmului: Tratează cauza, nu efectul. Pacienţilor li se recomandă să utilizeze un tratament antiinflamator, de întreținere, care previne apariția crizelor de astm

În această săptămână, omul de milioane este Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, unul dintre ambasadorii campaniei RESPIR: