Confidenţialitate

Oameni de Milioane: Delegații de Tineret ai României la Națiunile Unite – VIDEO

Programul Delegat de Tineret la ONU a debutat în România în 2006, fiind continuat sub egida Ministerului Tineretului și Sportului și a Ministerului Afacerilor Externe. România este una dintre cele 36 de state membre ONU din totalul de 193, care susțin această inițiativă.

Printre altele, Delegații de Tineret ai României la Națiunile Unite asigură reprezentarea intereselor tinerilor români la Adunarea Generală ONU şi Comisia pentru Dezvoltare Socială. An de an sunt aleși alți doi tineri, cu vârsta până în 25 de ani, din fiecare țară.

Până în această toamnă, tinerii români au fost reprezentați la ONU de Denisa Bratu (FOTO) și Gabriel Uifălean, urmând ca din octombrie să fie preluat rolul de Delegat de Tineret al României la Națiunile Unite, pentru un an, de Ioana Covei și Vlad Măcelaru.

În emisiunea O dimineață de Milioane aflăm de la Denisa Bratu cum a arătat mandatul ei la ONU și îi descoperim pe noii reprezentanți ai României la Națiunile Unite, Ioana Covei și Vlad Măcelaru.

Cine sunt Delegații de Tineret ai României la Națiunile Unite

În 2016/12017, România a fost reprezentată la Națiunile Unite de Denisa Bratu și Gabriel Uifălean.

Denisa Bratu a absolvit Facultatea de Litere, Departamentul Studii Culturale, Specializarea Studii Europene, Universitatea din București.

”Sunt recent absolventă a masterului de Management și Guvernare, Facultatea de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar interesul meu pentru realitățile globale m-a făcut să dezvolt o preocupare intensă pentru domeniul dezvoltării internaționale, al diplomației multilaterale, precum și pentru mecanismele care pot produce schimbări pozitive la nivelul societății.

Valorizarea potențialului tinerilor prin instrumente și inițiative descoperite împreună cu ei în cadrul acestui fantastic program, m-a ajutat și mă ajută în continuare să mă simt un actor al societății mele și să îmi doresc să dezvolt pe mai departe experiența dobândită în direcția implicării civice”, spune Denisa Bratu.

Colegul ei din mandatul 2016/2017, Gabriel Uifălean a studiat Relații Internaționale și Studii Europene în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, domeniu în care și-a făcut și masteratul.

”În timpul studiilor am dezvoltat o pasiune pentru voluntariat în cadrul ONG-urilor studențești și a evenimentelor la nivel local.

Fiind interesat de procesele interne din cadrul unei organizații, relațiile dintre membri, pregătirea și motivarea lor, am urmat un al doilea masterat în domeniul Managementului Resurselor Umane, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul aceleași universități.

Participarea în cadrul programului Delegat de Tineret al României la ONU o văd ca pe o nouă oportunitate de a aduce o schimbare pozitivă în societate, în special de a avea un impact în viața tinerilor”, mărturisește Gabriel Uifălean.

Noii Delegați de Tineret ai României la Națiunile Unite

Din luna octombrie vor prelua mandatul de Delegații de Tineret ai României la Națiunile Unite Ioana Covei și Vlad Măcelaru. Amândoi au 24 de ani.

“Anul acesta am absolvit masterul de Cultură și politică în context european și internațional la Facultatea de Litere a Universității București, unde urmasem și studiile de licență, specializarea Studii Europene.

Pentru mine cea mai importantă experiență formatoare au fost (și sunt) dezbaterile academice, o metodă de educație non-formală care mi-a dat prilejul să lucrez cu tineri din peste 15 țări și să-i ajut să devină mai persuasivi, dar și mai bine informați și mai deschiși la puncte de vedere diferite.

În ultimii ani am avut ocazia să lucrez cu ONG-uri și persoane care activează în domeniul drepturilor omului și îmi propun ca pe parcursul acestui mandat să contribui la proiecte care să îi facă vizibili și să le dea cuvântul tinerilor care, din cauza diverselor inechități, rareori au ocazia să își facă vocea auzită”, spune Ioana Covei.

“Sunt  absolvent de business și management al Fontys University of Applied Sciences din Olanda, care mi-a oferit oportunitatea unei perioade  de 6 luni  de studii în Tokyo.

Experienţa din străinătate m-a împins să fiu curios şi pasionat de tehnologie, însă nu m-a împiedicat să mă întorc cu gândul spre casă.

La terminarea studiilor am devenit voluntar al Ligii Studenţilor Români în Străinătate, unde am oferit sprijin prin proiectele de mentorat pentru tinerii ce vor să studieze în Europa.

În prezent sunt stabilit în Bucureşti, unde îmi canalizez energia pentru a găsi şi aduce împreună oamenii ce susţin şi contribuie la proiecte IT si de tineret.

Sunt interesat in mod special de educaţie si tehnologie, îmi doresc să am un impact şi să le zâmbesc oamenilor prin informaţie şi deschidere”, se descrie Vlad Măcelaru.