O vizită la Băile Herculane a unei tinere arhitecte avea să schimbe soarta tristă a stațiunii admirate în urmă cu câteva decenii în întreaga Europă.
După ce a văzut în ce stare a ajuns stațiunea Băile Herculane, în 2017, Oana Chirilă scris pe BoredPanda un articol în care încerca să atragă atenția cu privire la bijuteriile acestei stațiuni lăsate să se degradeze. Ecourile au fost peste orice așteptări, dar și un imbold pentru a face mai mult.
La un an distanță, Oana Chirilă a realizat proiectul tehnic și aștepta ca Primăria Băile Herculane să dispună de resursele financiare necesare pentru a începe intervenția în regim de urgență asupra Băilor Imperiale Austriece.
Între timp, alături de colegi și prieteni, nu a mai așteptat după autorități și a creat Herculane Project pentru a salva și revitaliza stațiunea.
În această săptămână, povestea Herculane Project a ajuns și la BBC, care subliniază că echipa din România care luptă pentru restaurarea zonei este formată din 25 de voluntari, majoritatea lor studenți la arhitectură și tineri absolvenți.
Până în prezent, BBC notează că echipa Herculane Project a strâns în jur de 75.000 de euro, dar estimează că ar fi necesare aproximativ 12 milioane de euro pentru restaurarea completă.
Cu o o populație de puțin peste 6.000 de locuitori, orașul este situat pe Valea Cernei, la 5 km de DN 6, principala arteră rutieră ce leagă vestul țării de București.
Băile Herculane este o stațiune balneară veche de aproape 2.000 de ani.
Istoria locului se leagă într-o bună măsură de două mari imperii ale omenirii: Imperiul Roman, care a pus bazele Băilor Herculane, și Imperiul Habsburgic, cel care le-a readus la viață și le-a transformat într-una dintre cele mai frumoase stațiuni ale Europei.
În perioada comunistă, Băile Herculane erau neîncăpătoare pentru sutele de mii de oameni care venerau la tratament. După ’90, lucrurile au mers cumva din inertie si poate ar fi mers si astăzi dacă la începutul anilor 2000, nu ar fi avut loc o privatizare cel puțin dubioasă.
Un așa zis „investitor” a cumpărat 50 de clădiri din stațiune, inclusiv hoteluri și baze de tratament, pentru 1,5 milioane de dolari. Condiția era să învestească în clădirile istorice care începuseră deja să se degradeze, dar în afară unor termopane aruncate pe clădiri vechi de 150 de ani, nu a făcut nimic.
Herculane Project
HerculaneProject este derulat de Asociația Locus , o organizație non guvernamentală care are ca scop salvarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, urbanistic și natural de pe teritoriul României.
HerculaneProject este o platformă de reactivare arhitecturală și socială a centrului istoric Băile Herculane prin unelte de arhitectură, cultură și educație. Pe termen lung, scopul proiectului este de a include ansamblul arhitectural monument istoric în patrimoniul UNESCO.
Mai multe informații despre Herculane Project pot fi găsite la adresa herculaneproject.ro
FOTO: Răzvan Popescu / Asociația Locus