O stâncă uriașă din masivul Ceahlău s-a prăbușit din cauze naturale, anunță salvamontiștii din Neamț.
Din fericire pe traseul care duce spre Cabana Dochia nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii.
Evenimentul vine la doar câteva zile după prăbușirea cascadei Bigăr.
Salvamontiștii nemțeni și un specialist în geologie s-au deplasat în zona în care s-a prăbușit stânca de mari dimensiuni pentru că acolo există o potecă turistică extreme de fceceventată în sezonul de vară – este vorba despre traseul Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolasul Mic- Cabana Dochia, pentru care optează mii de iubitori ai muntelui.
Concluzia specialiștilor este că incidentul se datoreaza eroziunii în urma procesului îndelungat de înghet /dezgheț, acesta erodând liantului care sustinea blocurile de calcar. De asemenea, s-a observat și o urma a unei descărcări electrice astfel încât n-ar fi exclus ca un trăznet sa fi declansat dislocarea.
Turiștii sunt atenționati că pericolul nu a trecut. La ora actuala exista fragmentte de diverse dimensiuni aflate in instabilitate, care se pot desprinde și pot intersecta poteca turistica.
Zilele urmatore vor fi ampasate indicatoare de avertizare pe acea portiune considerata periculoasa. Pentru a evita orice eveniment neplăcut, cei care vor să urce pe masivul Cealău sunt rugați să nu stationeze în acea zona, să nu parcurgă traseul la primele ore ale dimineții și nici în condiții de precipitații, sa traverseze poteca individual și să nu intre in Brana Estica a Ocolasului Mare.
În sezonul de iarnă, traseul va fi închis.
Catrinel Cojocaru
Foto: Salvamont Neamt/Facebook